Verhaallijn rondom GTST's Marieke de Moor zorgt voor ophef
In Goede Tijden, Slechte Tijden heeft Marieke de Moor onlangs te horen gekregen dat ze te kampen heeft met frontotemporale dementie. De verhaallijn rondom de kersverse soapie zorgt voor heel wat ophef bij patiënten met frontotemporale dementie en hun partners.
"Het is heel vervelend dat mensen hier zo boos op reageren"
Het alterego van actrice Lidewij Mahler heeft in de serie onlangs te horen gekregen dat ze lijdt aan een zeer ernstige, maar minder bekende vorm van dementie. Marieke is zich daardoor steeds vreemder gaan gedragen. Ze denkt te kampen met een burn-out en wijt daar haar vergeetachtigheid aan, terwijl het in werkelijkheid gaat om frontotemporale dementie. Maar de verhaallijn rondom de ziekte rommelt volgens de FTP-lotgenotengroep aan alle kanten.
Bij frontotemporale dementie wordt het voorste deel van de hersenen aangetast waardoor geleidelijk gedragsveranderingen bij de patiënt ontstaan. Maar volgens de patiënten met frontotemporale dementie wordt de ziekte totaal verkeerd in beeld gebracht in Goede Tijden, Slechte Tijden.
Ook Margreet Mantel, partner van een 56-jarige man met deze vorm van dementie, windt zich op over de verhaallijn rondom Marieke de Moor. "We zijn vooral verdrietig, omdat er echt een verkeerd beeld van de ziekte wordt gegeven”, vertelt Margeet in De Telegraaf.
"Op zich vinden we het een goed initiatief om aandacht te besteden aan dementie en vooral deze vorm. Maar dit is echt een gemiste kans. Met veel onjuistheden, men heeft zich onvoldoende in het ziektebeeld verdiept. ’Marieke’ noemt veelvuldig dat ze zo vergeetachtig is, ze heeft een enorm ziektebesef. En dat hebben patiënten met FTD niet. Ook mijn man is zich dat totaal niet bewust.”
Lotgenoot Suzanne Pons kan dit alleen maar beamen. "Dat er geen ziektebesef is, is het moeilijkste voor de omgeving. Je hebt totaal geen grip op jouw naaste die deze ziekte heeft, omdat je niet samen kunt ’rouwen’ om de diagnose."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Producent Rohan Gottschalk betreurt het dat de FTD-lotgenotengroep zich niet herkent in de verhaallijn rondom de slopende ziekte. "Het is heel vervelend dat mensen hier zo boos op reageren. We hebben het personage Marieke als patiënt zo natuurgetrouw mogelijk proberen neer te zetten. En we zijn ook te rade gegaan bij Alzheimer Nederland. Het is zeker niet de bedoeling om patiënten en hun naasten te schofferen", vertelt hij in De Telegraaf.