Super-diadeem

Draagt Máxima deze week dé beroemde Stuart-diadeem?

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPDraagt Máxima deze week dé beroemde Stuart-diadeem?
RTL

Koningin Máxima zorgde afgelopen mei voor heel wat opwinding onder de royalty-journalisten, Oranjefans én juwelenliefhebbers toen ze tijdens het staatsbanket in Luxemburg de Stuart-diadeem droeg, een juweel dat al vijftig jaar niet meer werd gespot. Met het aankomende staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk rest er maar één vraag: zal koningin Máxima dé Stuart-diadeem opnieuw dragen?

De Stuart-diadeem dankt zijn naam aan de Stuart-diamant. De enorme steen werd gekocht door Willem III in 1690 en cadeau gedaan aan zijn vrouw Mary Stuart. Het pronkstuk werd overgedragen van generatie op generatie, en is inmiddels al meer dan 300 jaar eigendom van de koninklijke familie.

De diamant werd op verschillende manieren gedragen, bijvoorbeeld op een broche. In 1898 werd speciaal voor de inhuldiging van Wilhelmina een diadeem gemaakt. Bovenop prijkte de enorme peervormige steen.

© ANP

Na de inhuldiging van Wilhelmina werd de diadeem doorgegeven aan Juliana. Zij liet het stuk niet verstoffen in een kluis, maar droeg het geregeld. De laatste keer droeg zij het tijdens een staatsbezoek aan koningin Elizabeth in 1971.

© ANP

Dit jaar werd de diadeem voor het eerst na bijna vijftig jaar gespot toen Máxima het juweel droeg tijdens het staatsbezoek aan Luxemburg. Toch mistte er één ding: de Stuart-diamant. Op de diadeem hoort oorspronkelijk namelijk de grote peervormige Stuart-diamant in het midden te zitten, met twee kleinere diamanten aan de zijkanten. Máxima droeg de diadeem met een kleinere diamant in het midden en de twee andere diamanten droeg ze als oorbellen.

© ANP

Dat Máxima in Luxemburg de diadeem niet in zijn geheel droeg, is volgens royalty-deskundige Marc van der Linden een teken dat onze koningin de spanning probeert op te bouwen. En dat zou zomaar het staatsbezoek aan koningin Elizabeth kunnen zijn. Toch is er volgens Marc ook een kans dat Máxima de diamant niet op de diadeem draagt, maar los als hanger. “Dat zou wel iets voor haar zijn. Eerst de diamant los aan een hanger en dan weer iedereen even laten wachten op het moment dat ze het diadeem compleet met de Stuart-diamant draagt”, aldus Marc.

Dinsdagavond om 21.00 uur worden Willem-Alexander en Máxima op het diner verwacht bij Elizabeth en dan zullen we het eindelijk zeker weten.

Lees meer over
Koningin Máxima