Bijzonder: koningin Máxima draagt de diamant der diamanten
De vlag kan uit bij royalty-fans. Koningin Máxima draagt vanavond tijdens het staatsbanket op Buckingham Palace de Stuart-diadeem mét de Stuart-diamant die al bijna vijftig jaar in de koninklijke kluis lag. De blauwgrijze diamant van zo'n 40 karaat werd voor het laatst door Juliana gedragen in 1972.
Kenners verwachtten al dat Máxima de Stuart-diadeem met de diamant zou dragen, nadat zij de diadeem zonder diamant droeg tijdens het staatsbezoek aan Luxemburg eerder dit jaar.
Luxemburg
Dit jaar werd de Stuart-diadeem voor het eerst na bijna vijftig jaar gespot toen Máxima het juweel droeg tijdens het staatsbezoek aan Luxemburg. Toch mistte er één ding: de Stuart-diamant. Op de diadeem hoort oorspronkelijk namelijk de grote peervormige Stuart-diamant in het midden te zitten, met twee kleinere diamanten aan de zijkanten. Máxima droeg de diadeem met een kleinere diamant in het midden en de twee andere diamanten droeg ze als oorbellen.
De steen
De Stuart-diadeem dankt zijn naam aan de Stuart-diamant. De enorme steen werd gekocht door Willem III in 1690 en cadeau gedaan aan zijn vrouw Mary Stuart. Het pronkstuk werd overgedragen van generatie op generatie, en is inmiddels al meer dan 300 jaar eigendom van de koninklijke familie.
De diamant werd op verschillende manieren gedragen, bijvoorbeeld op een broche. In 1898 werd speciaal voor de inhuldiging van Wilhelmina een diadeem gemaakt. Bovenop prijkte de enorme peervormige steen.
Na de inhuldiging van Wilhelmina werd de diadeem doorgegeven aan Juliana. Zij liet het stuk niet verstoffen in een kluis, maar droeg het geregeld. De laatste keer droeg zij het tijdens een staatsbezoek aan koningin Elizabeth in 1972.
De waarde
De waarde van het diadeem is volgens de royaltyjournalist Marc van der Linden niet te schatten. "Het komt nooit op de markt, want Juliana heeft het in een stichting gestopt waardoor het nooit verkocht kan worden. Maar stel dat je een groenblauwe diamant van veertig karaat kunt vinden dan ben je daar waarschijnlijk tientallen miljoenen voor kwijt. En dan heb je het nog niet eens over een historische steen zoals de Stuart-diamant."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.