Zoete strijd

Finale Heel Holland Bakt: 'Ik wil alles doen om te winnen'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© MAX / Roland J. ReindersFinale Heel Holland Bakt: 'Ik wil alles doen om te winnen'
RTL

Het is tijd voor de grande finale van Heel Holland Bakt waarin Anna, Nicole en Maroeska de deegrollers kruisen voor de eretitel Meesterbakker. De dames doen niet voor elkaar onder dus wij verwachten topspektakel van de drie smaakmakers.

"Ik moest bijna huilen"

In de zinderende halve finale van Heel Holland Bakt zien we de vier overgebleven amateurbakkers Anne, Hanneke, Nicole en Maroeska zwetend en puffend in de weer met hun keukengerei om zich voorbij die ene immense horde te bakken: het inmiddels beruchte kaartenhuis van koek en mierzoete glazuur van poedersuiker. “Een kílo poedersuiker?” Ja Anna, een hele kilo. En dan moet het kleverige goedje ook nog blijven staan. "Absoluut hels is dit", aldus een ploeterende Maroeska. Uiteindelijk valt voor Hanneke op de drempel van die grande finale het tentdoek. De 35-jarige Rijssense, die soms zo gebukt gaat onder de druk dat ze zich naast publiekslieveling tevens ontpopt tot de koningin van de gezichtsuitdrukkingen, neemt na afloop sportief afscheid van haar bakmatties. “Zij verdienen het in de finale te staan."

André van Duin vindt kritiek op HHB-Maroeska zielig
Lees ook

André van Duin vindt kritiek op HHB-Maroeska zielig

Bij Nicole, teamleider in de thuiszorg, straalt het fanatisme er juist vanaf. De 38-jarige thuisbakster is er helemaal klaar voor. "Ik ga meteen naar de supermarkt zo en thuis oefenen, want ik wil alles doen om te winnen.” Het thuisfront hoopt natuurlijk dat Nicole de titel weet te veroveren, maar haar drie kinderen zijn vooral blij dat mama straks niet meer naar het 'bakkamp' hoeft...

Maroeska, die aanvankelijk onder vuur ligt omdat zij als kleine cateraar meer ervaring zou hebben en daarmee volgens de kijkers een ongeoorloofde voorsprong, stelt zich bescheiden op. "Ik ga proberen te winnen." De kritiek op de kunstenares ebt trouwens al snel weg als blijkt dat ook háár baksels soms volledig mislukt in de afvalbak verdwijnen. De 60-jarige Amsterdamse wil vooral genieten van haar bakavontuur. "Maar voor thuis is de belasting best groot", verklapt ze tegen presentator André van Duin. "Mijn man moet nu helpen afwassen en zo..." grapt ze.

Alle drie de deelneemsters wisten al eens de titel Meesterbakker van de Week te veroveren. De lat ligt dus hoog, de dames zullen alle registers moeten opentrekken om te kunnen zegevieren. Een heidens karwei voor juryleden Janny van der Heijden (culinair journalist) en Robèrt van Beckhoven (meester patissier) om uit dit trio de beste te kiezen. Zondag zien we wie zich een jaar lang Meesterbakker van Nederland mag noemen.

Heel Holland Bakt, zondag 3 februari, 20:30 uur, NPO 1.

Wie is volgens jou de beste thuisbakker van Nederland? Doe mee met onze poll

Lees meer over
André van Duin