Expeditie Winst

Boer Jan denkt nog elke dag aan Expeditie Robinson

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© RTLBoer Jan denkt nog elke dag aan Expeditie Robinson
RTL

Het is alweer twee maanden geleden dat we massaal keken naar de spannende ontknoping van Expeditie Robinson. Boer Jan kwam hier als winnaar uit de bus, iets waar hij nog steeds de vruchten van plukt.

“We hebben dat ook allemaal geheim moeten houden, dus we zijn in liegen ook heel goed geworden"

“Het was echt onwijs druk. Op 20 december word je ineens bekend als winnaar. Er kwam een hele lading pers over mij heen van RTL Boulevard tot het Jeugdjournaal. Toen we terugkwamen uit Amsterdam was het een enorm ontvangst, onze buren en familie hadden de boel hier versierd en mensen kwamen langs met cadeautjes en taart. Het was een gekkenhuis wat dat betreft. Ik denk nog elke dag wel even aan Expeditie" 

Expeditie Robinson-Laurie met de dood bedreigd
Lees ook

Expeditie Robinson-Laurie met de dood bedreigd

“Ik wist sinds juli al dat ik had gewonnen. Alleen mijn gezin wist het en verder niemand, gelukkig is het niet uitgelekt. Toen ik, na de finale, voor het eerst belde met mijn vrouw zat mijn zus ook bij haar. Maar die heeft gelukkig niks meegekregen van mijn winst, wel wist ze dat ik ver was gekomen. Tijdens de finale was zij ook aanwezig in de Ziggo Dome en de ontlading bij haar was heel groot, ik heb haar nog nooit zo gezien.” vertelt Jan. “We hebben dat ook allemaal geheim moeten houden, dus we zijn in liegen ook heel goed geworden. Vooral mijn vrouw, die kan zo meedoen met Wie is de Mol?” vervolgt hij.

De 53-jarige boer zag zijn deelname aan Expeditie bijna aan zich voorbijgaan. Al sinds de start van het programma in 2000, toen nog alleen met onbekende Nederlanders, wist hij al dat hij mee zou willen doen. Toen het programma in 2017 weer open werd gesteld voor onbekende Nederlanders gaf hij zich direct op. “Alleen ik had die volgers niet wat al die jongere deelnemers wel hadden. Maar de tweede keer lukt het toch”

 

En met succes, zo blijkt achteraf. De Sallander haalt niet alleen de finale maar wint het programma ook nog eens. Hierdoor werd hij, na vijf en een halve week bikkelen, 25.000 euro rijker. “Nou natuurlijk gaat er nog belasting vanaf, dus hou ik zo’n 17.000 euro over. Het is een heel mooi bedrag. Dat is heel welkom, we gaan er natuurlijk leuke dingen van doen. We willen nog op reis. Maar dan komt de praktische boer om de hoek kijken en er moeten nog wat klusjes aan de boerderij worden gedaan. Dus ja het geld is een mooie aanvulling.” vertelt Jan lacherig. Toch was het wennen om zichzelf terug te zien. “Op een gegeven moment went het om je eigen gezicht op tv te zien. Je kan heel goed zien welke proeven goed gingen en wat ik fout deed. Bij het katapult schieten zag ik Steven op een knie zien en toen dacht ‘Oh verrek, dat had ik ook moeten doen’. Op dat moment ben je puur met jezelf bezig.”

Jan was blij dat hij onbezorgd weg kon bij de boerderij. “Mijn vrouw heeft de boerderij overgenomen in die tijd. Ze moest alleen alle beslissingen nemen en dat heeft ze ontzettend goed gedaan. Ik ben met een gerust hart weggegaan en als dat niet had gekund, had ik het niet vol kunnen houden.” Waar hij het wel volhield tot het einde, waren er toch vijf deelnemers die voortijdig besloten af te haken. Erg jammer vindt Jan: “Het is erg jammer voor het spel, het haalt de spanning weg als er een gat valt. Ik weet niet waarom ze opstapten, ik kan niet hun hoofd kijken. Voor het spel is het gewoon erg jammer.”

Hoewel alle deelnemers weer thuis zijn en, net als Jan, hun eigen leven weer hebben opgepakt, is er nog wel contact onderling. “Ik heb vooral met de onbekende deelnemers nog leuk contact. We hebben ook een appgroep samen waar van alles in wordt gedeeld, dat is heel leuk. Met de bekende Nederlanders is dat minder. Zij hebben ook een heel ander leven dan ons, dan zitten ze weer in het buitenland ofzo, dat is gewoon heel anders.” 

In meerdere interviews gaf Jan al aan het leuk te vinden om verdere stappen in de tv-wereld te zetten. “Ik zou dan graag een programma maken over het boerenleven, duidelijk laten zien hoe het er echt aan toe gaat.” En die kans lijkt er te komen. “Ik ben al wel benaderd door iemand voor een programma, maar ik heb geen idee of dat nog doorgaat. Ik heb al een tijdje niets meer gehoord, dus ik heb mijn twijfels erbij.”

Mocht er in de toekomst een oudgediende editie van het survivalprogramma komen dan zou Jan geen moment twijfelen om mee te doen. “Ja, die ervaring was zo geweldig. Dat zou ik nog wel een keer willen doen.”  Voor toekomstige deelnemers heeft Jan eigenlijk maar één tip “Wees jezelf, dat klinkt een beetje suf maar als je een rol gaat spelen dan word je daar uiteindelijk voor afgerekend.”