supercash

'Olcay Gulsen rommelde met rekeningen SuperTrash'

Door RTL Boulevard/RTL Z··Aangepast:
© William Rutten'Olcay Gulsen rommelde met rekeningen SuperTrash'
RTL

Olcay Gulsen mocht enkele weken voor het faillissement van modemerk SuperTrash het pand van het bedrijf dat ze zelf had opgericht niet meer in, nadat ze had geprobeerd de reparatie van haar privéauto à 18.000 euro zakelijk te declareren. Dat blijkt uit een reconstructie van RTL Z van het faillissement, op basis van documenten en gesprekken met vier ex-werknemers.

"Terwijl zij vrolijk boeken over haar eigen succesverhaal zat te signeren, zaten mensen op kantoor te huilen"

Lachend presenteerde Olcay in maart 2018 haar biografie SuperOlcay. 'Hoe je met lef van niets naar de top komt', zo luidde de ondertitel. Wat vrijwel niemand van de aanwezigen wist, is dat ze de dag ervoor had getekend voor het faillissement van het door haar opgerichte modemerk SuperTrash. Het nieuws over het faillissement kwam pas op 20 maart 2018 naar buiten. Die avond vertelde ze bij RTL Boulevard dat ze die ochtend 'verrast' was door het telefoontje dat SuperTrash failliet was. En dat is opmerkelijk, aangezien ze negen maart al op de hoogte was gesteld en daarna als minderheidsaandeelhouder zelfs al had getekend voor het faillissement.

Het is ook iets wat ex-werknemers tegen de borst stuit. Zo laten ze weten aan RTL Z: "Terwijl zij vrolijk boeken over haar eigen succesverhaal zat te signeren, zaten mensen op kantoor te huilen." Maar dat is niet het enige. Op het moment van het faillissement van SuperTrash mocht de fashionista al een paar weken het pand niet meer in wegens het proberen in te dienen van vreemde facturen.

Olcay Gulsen tekent contract bij Talpa
Lees ook

Olcay Gulsen tekent contract bij Talpa

Hoe is het zover gekomen?

Olcay lanceerde zichzelf in 2009 met de nodige bluf en aandikking in de mode-industrie. Dat ze daarbij weleens de waarheid naar haar hand zette, werd in 2012 al uitgebreid beschreven door het tijdschrift Quote. Zo beweerde ze SuperTrash als Amerikaans merk te hebben gekocht, maar bleek daarvoor geen enkel bewijs te bestaan.

Jarenlang ontkende ze te hebben gelogen over de herkomst van SuperTrash, maar in 2018 gaf ze in een interview met Playboy toe dat het verhaal inderdaad niet klopte. Ook claimde ze successen die met een flinke schep zout moesten worden genomen. De vermeende winkels in New York en Londen bestonden nog geen jaar, en de locatie in Hong Kong bleek niet meer dan een tijdelijke pop-up store. "Je kon veel geld verdienen als je voldeed aan de enorm hoge lat die ze had", vertelt de bron aan RTL Z. 

Serie van slechte beslissingen

Maar door een serie slechte beslissingen bracht de RTL-reporter haar bedrijf aan de rand van de afgrond. Wat begon bij de geboorte van haar tweede merk, ST.studio. "Ze lanceerde het zonder marktonderzoek en liet meteen een enorme voorraad kleding maken", vertelt de bron, die liever anoniem wil blijven. "Maar het was van slechte kwaliteit, de pasvorm was niet goed en niemand kende het merk. Ze had beter klein kunnen beginnen."

In 2015 kocht ze alle franchisevestigingen van SuperTrash terug en ging ze verder onder de merknaam ST.studio. "Ze wilde ST.studio aanvankelijk alleen via haar eigen winkels verkopen, maar had onvoldoende kennis van retail. Wat zij met SuperTrash deed, namelijk via wholesale kleding verkopen, is echt een andere tak van sport." Ondertussen gingen haar zaken steeds slechter en verloor ze in 2016 8,5 miljoen euro. "Het was een goedlopend bedrijf, maar doordat er ineens nauwelijks iets binnenkwam, moest het ene gat met het andere worden gevuld." En dat terwijl de rekeningen maar bleven komen.  "Ik begrijp dat je niet van de daken schreeuwt dat je op het punt staat om failliet te gaan. Maar er stonden op dat moment wel heel veel facturen open." Noodgedwongen moest Olcay hulp van investeerders accepteren en werd ze van het ene op het andere moment minderheidsaandeelhouder van haar eigen bedrijf.

Op 23 februari 2018 nam bedrijvendokter Charles Paape het directeurschap over van Olcay, die zich naar eigen zeggen op een tv-carrière wilde richten. "Maar hij kon in feite niets meer doen, er was een enorm kastekort. Het bedrijf was technisch al failliet." Ook Olcay wist dat het slecht ging, maar dat weerhield haar er niet van om acht dagen later, op 28 februari 2018, te proberen om de reparatie van haar auto (een factuur van 18.000 euro voor een Range Rover die niet op naam van de zaak stond) op naam van het bedrijf te laten zetten. Ook probeerde ze een  zakelijke creditfactuur in te dienen waarin 90.000 euro (inclusief btw is het 108.900 euro) werd kwijtgescholden aan Fashion Brand Retail Group, het bedrijf van Gulsens vriendin Claudia van 

Zelf vertelde Olcay eerder al in Boulevard na het faillissement: "Ik heb zelf mijn rol als bestuurder opgegeven en mijn rol als CEO. Dan zit je niet meer aan de knoppen en dan moet je óók dit accepteren." Hoewel ze toegeeft dat ze wist dat zaken niet goed gingen, zegt ze ook: "Ik had niet verwacht toen ik het stokje overdroeg, dat het binnen vier weken beklonken zou zijn."

Een jaar later blijkt er met het faillissement van SuperTrash nog altijd een schuld van dertien miljoen euro, maar gaat ze door met haar leven. In interviews concludeert ze tevreden dat haar 'ene carrière naadloos is overgelopen in de andere.' De curator laat aan RTL Z weten dat hij nog bezig is met het onderzoek naar het faillissement, onder het motto: "Beter goed dan snel." Hij verwacht niet dat er nog definitieve jaarrekeningen over 2016 of 2017 komen. "Maar dat is bij een faillissement ook niet gebruikelijk."

Het hele artikel lees je hier bij RTL Z.

 

Lees meer over
Olcay Gulsen