Beau heeft slapeloze nachten van nieuwe talkshow: 'Het is een gevaarlijk gedrocht'
Maandag presenteert Beau van Erven Dorens (48) voor het eerst zijn latenighttalkshow Beau bij RTL 4. Spannend, want de concurrentie is moordend op het tijdslot en zijn voorgangers Humberto Tan en Twan Huys hebben het niet gered. Hoe gaat hij de kijker aan zich binden?
Een krappe week voor de eerste show ziet Beau het even niet meer zitten. De woorden rock bottom vallen zelfs als we hem spreken in de Plantage in Amsterdam, van waaruit het programma straks zal worden uitgezonden. Maandenlang heeft hij uitgekeken naar de eerste uitzending, maar nu het bijna zo ver is, valt het hem simpelweg zwaar.
Mogelijk speelt mee dat hij die nacht nauwelijks heeft geslapen. "Misschien dat ik morgen alles weer heel rooskleurig zie, maar nu zit ik er even doorheen. Ik heb de hele nacht liggen piekeren. Het vergt behoorlijk wat doorzettingsvermogen om de show overeind te trekken."
Strijd om de gast van de dag
Hij wilde eenvoud, eerlijkheid en lichtvoetigheid. Zowel in de show als in de voorbereiding. "Maar die lichtvoetigheid is er nu al totaal vanaf", zegt hij bedrukt. "We zitten met z’n allen in een bijenkorf, met gasten die naar Jinek of EenVandaag gaan in plaats van naar ons. En dat laatste begrijp ik ook, ik moet eerst maar eens wat laten zien."
Van de ratrace om de gasten van de dag blijft hij het liefst heel ver weg. "De eerste weken zal het sowieso niet lukken, dan gaan mensen toch liever bij Matthijs zitten of bij Jinek. Ik wil helemaal niet in die race. Het moet over meer gaan dan wie de gast van de dag heeft. Als we alleen maar daarop afgaan, dan gaat het mislukken."
Anders dan anders
Een monster, noemt hij zo’n talkshow, 'een gevaarlijk gedrocht'. "Iedereen die eraan meewerkt heeft er zijn eigen theorieën over. Het lijkt ondoenlijk om af te stappen van het standaard talkshowconcept, het is er niet uit te slaan. Het gaat vanzelf, ik heb er haast geen invloed op. Dat moet veranderen, anders wordt het een kleurloos compromis."
Beau wil het anders doen dan concurrent Jinek en zijn Late Night-voorgangers. Zo zal er in zijn talkshow geen centrale tafel zijn waar de gasten aan plaatsnemen. "Ik heb die tafel er niet voor niets uitgesloopt. Een tafel met mensen die serieus naar elkaar zitten te kijken heb je overal al, ik wil wat anders doen. Ik hoef niet nog een Jinek te maken, er is al een Jinek. De bedoeling is dat ik zo dicht mogelijk bij mezelf blijf. Niet deze wat bedrukte versie, maar mijn vrolijke, geïnteresseerde versie. Wat ik heb geleerd door mijn mislukkingen, en ook door mijn successen, is dat je daarmee toch het verst komt. Ik vind mensen leuk, ik verheug me erop om hun verhalen te horen."
Vrolijk en ontroerend
Beau moet flair hebben, vindt hij. "Om 22.30 uur wil je als kijker nog vermaakt worden, het mag best entertainment zijn. Het moet een vrolijke show worden, met ook spannende, heftige, ontroerende gesprekken. En die mogen wat mij betreft best een kwartier duren. We moeten de show niet volproppen met gasten en stukjes."
Hij schuwt het amusement niet. "Ik kan lekker kletsen en keten, van Paul de Leeuw tot Gordon en Joling, die hele rataplan, dat is de wereld waaruit ik kom, ik ken die mensen, daar verheug ik me op. Internationale gasten wil ik ook hebben. En niet elke dag muziek, alleen maar om een nieuwe plaat te pluggen. Daar heb ik geen zin in en het is vaak ook helemaal niet goed. Die vijf minuten kunnen we beter besteden."
Mensen zonder stem
Het liefst wil hij in Beau ook sociaal-maatschappelijke thema’s behandelen, zoals hij dat deed in de programma’s die hij de afgelopen jaren maakte. “Met Five Days Inside (waarmee hij vorig jaar de Gouden Televizier-Ring won, red.), Het Rotterdam Project en Beau en de veteranen heb ik heel veel geleerd over de zorg en de onderklasse van onze samenleving, mensen die het moeilijk hebben. De manier waarop wij met ouderen omgaan, 400.000 jongeren die in armoede opgroeien, een schuldensysteem dat werkelijk te sadistisch is voor woorden. Dat vind ik interessant. Die mensen hebben allemaal geen stem. Die wil ik ze geven. Maar tegelijkertijd ontkom je in zo’n talkshow niet aan de waan van de dag."
Dat hij het nu niet in zijn eentje voor het zeggen heeft, vindt hij lastig. "De afgelopen jaren heb ik best wel veilig mijn eigen programma’s mogen maken, helemaal op mijn manier. Mijn hart lag daar, bij die sociaal-maatschappelijke thema’s. Nu ben ik op een ander paard gesprongen, dat ik niet helemaal zelf kan besturen. Het gaat er niet om dat ik het nou zo goed weet, maar ik heb wel veel geleerd van mijn fouten. Ik heb een serie fouten gemaakt waar de meesten in Hilversum hun vingers bij aflikken. Als je aan zo’n groot monster aan het werken bent, met misschien wel 50 man, dan zijn er 50 mensen die fouten kunnen maken. Als ik het helemaal voor het zeggen heb en we doen het verkeerd, dan heb ik het tenminste nog aan mezelf te danken."
Snelrechters
Beau hoopt dat de kijker het programma maandag niet gelijk fileert. "Mensen hebben weinig tijd, het zijn allemaal snelrechters. Als ze het niks vinden, ben ik de sjaak. Uiteindelijk draagt het programma mijn naam. Of die kritiek me nog iets doet? Ja, natuurlijk. Ik voel die druk wel, daar wil ik niet over liegen. Het feit dat ik weet hoe ik moet omgaan met mislukkingen, zegt niet dat ik erboven sta. Dit is een soort wedstrijd, en die wedstrijd kan behoorlijk heftig zijn."
Ondanks zijn wat bedrukte stemming tijdens dit interview heeft hij wel heel zin om start te gaan. "Ik hoop dat de kijker denkt: hey, dat is leuk, dat is weer eens wat anders. Ik heb keihard gelachen, morgen kijk ik weer. Of: wat een ongelooflijk mooi verhaal, ik heb moeten huilen van ontroering. Er zijn niet veel programma’s die al die emoties kunnen aanspreken. Dat gaan wij wel proberen."
Beau is vanaf aanstaande maandag 2 september elke werkdag te zien om 22.30 uur bij RTL 4.