geen roze wolk

Monique Smit zat op het randje van postnatale depressie

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPMonique Smit zat op het randje van postnatale depressie
RTL

Monique Smit (30), sinds juli moeder van twee ventjes, weet inmiddels wel beter dan meteen na de geboorte van je kind weer aan de slag te gaan. Iets wat ze tijdens haar zwangerschap helaas zelf moest ontdekken. "De roze wolk ging finaal aan me voorbij. Sterker nog: ik wiebelde op het randje van een postnatale depressie", vertelt ze in tijdschrift Kek Mama.

"Pas na drie maanden kon ik een beetje genieten"

Na de geboorte van zoontje Noah in 2015, werkte ze zich een slag in de rondte. Zo stond de zangeres vijf weken na de bevalling alweer op de première van haar eigen theatershow. Iets wat er achteraf bij haar ontzettend heeft ingehakt. "Ik kwam met een flinke knip uit de bevalling, kreeg een dubbele borstontsteking en was alleen maar bezig met borstvoeding, dag en nacht - want dat kon Martijn natuurlijk niet van me overnemen. Pas na drie maanden kon ik een beetje genieten."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Monique Smit: 'Oudste zoontje mist aandacht na geboorte broertje'
Lees ook

Monique Smit: 'Oudste zoontje mist aandacht na geboorte broertje'

Een totaal andere ervaring had ze afgelopen juli tijdens de geboorte van zoontje Luca. Een maand na de bevalling genoot ze zelfs alweer met vriendinnen van een dagje festival. En die vrijheid gunt ze alle nieuwe moeders. "Zo heerlijk om na een maand, weer even Monique te zijn (...) Ik word een vrolijker mens als ik ook dingen voor mezelf doe."

Tijdens het interview komt ook haar eerdere miskraam aan bod. Hierover vertelt de presentatrice openhartig: "Martijn was jarig, die dag. De visite was er nog toen ik een bloeding kreeg." Hoewel haar verloskundige haar in eerste instantie afwimpelt, gaat het een dag later helemaal mis. "Het was heel pril, maar het viel me zwaarder dan verwacht. We verheugden ons zo op dit kindje."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Gelukkig was het de maand erop alweer raak, maar Monique vertelt ook vrienden te hebben met minder geluk. "Ik mag mijn handjes dichtknijpen." Een derde sluit Monique ook niet uit: "We kijken wel hoe het loopt."

Monique en haar man Martijn leerden elkaar zo'n twaalf jaar geleden kennen op Kreta, waar ze beiden met vrienden op vakantie waren. Op dat moment was het stel alle twee al bezig, maar als ze elkaar jaren later weer tegenkomen slaat de vonk over. "Na onze eerste date kwam hij bij me koken en is nooit meer weggegaan", aldus de Volendamse. 

Het hele interview lees je nu in Kek Mama.

Lees meer over
Monique Smit