In de kraag gevat

'Onbetwiste leider van moordbende': vijf vragen over Ridouan Taghi

Door RTL Nieuws/RTL Boulevard··Aangepast:
'Onbetwiste leider van moordbende': vijf vragen over Ridouan Taghi
RTL

De meestgezochte crimineel van Nederland is opgepakt: de 41-jarige Ridouan Taghi werd vandaag aangehouden in een huis in Dubai. Maar wie is hij en waar wordt hij ook alweer van verdacht?

1. Wie is Ridouan Taghi?

Taghi werd op 20 december 1977 in Marokko geboren en kwam op jonge leeftijd met zijn familie naar Nederland. Hij groeide op in Vianen. In zijn tienerjaren zette hij zijn eerste schreden op het criminele pad. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Taghi zich ontpopt tot de onbetwiste leider van een meedogenloze moordbende die opereert tegen het decor van groothandel in cocaïne.

Politie zette undercoveragenten in bij opsporing Ridouan Taghi
Lees ook

Politie zette undercoveragenten in bij opsporing Ridouan Taghi

2. Waar wordt hij van verdacht?

Taghi is hoofdverdachte in het grootscheepse liquidatieonderzoek Marengo. Deze strafzaak kwam in 2017 op gang, nadat Nabil B. zich als kroongetuige bij justitie had gemeld. Politie en Justitie hebben sterke vermoedens dat Taghi ook achter de moord B.’s advocaat, Derk Wiersum zit. Die werd op 18 september bij zijn huis doodgeschoten. Politie en justitie achten het scenario dat Taghi achter deze moord zit zeer waarschijnlijk.

3. Wat is het Marengo-proces?

Het Marengo-proces is een strafzaak die door het OM wordt gevoerd tegen zeventien verdachten, waaronder Taghi. In dit proces is kroongetuige Nabil B. belangrijk. Hij is naar eigen zeggen actief geweest in de bende van Taghi. Na een 'vergismoord' in januari 2017 in Utrecht, waarvan een goede bekende van hem het slachtoffer werd, kreeg B. wroeging en liep hij over.

In maart 2018, een week nadat het OM had bekendgemaakt dat het een kroongetuigendeal had gesloten met B., werd diens niet-criminele broer in Amsterdam doodgeschoten. Het vermoeden is dat de wraaklustige Taghi hierin de hand heeft gehad, maar tot een formele verdenking in deze zaak tegen hem heeft dit nog niet geleid.

4. Werd hij al lang gezocht?

Taghi stond al sinds maart 2018 op de internationale opsporingslijst, maar lang wist hij onder de radar te blijven. Daarom loofde het OM een beloning van 100.000 euro uit voor de tip die leidde tot de arrestatie van Taghi. Dit bedrag wordt niet uitgekeerd.

Justitie vermoedde al langer dat hij in Dubai of in ieder geval in de Golfregio in het Midden-Oosten verbleef. Dit leidde vandaag eindelijk tot zijn aanhouding. Een team van honderd rechercheurs en specialisten van de Landelijke Eenheid van de politie werkten dag en nacht aan de opsporing van Taghi.

5. En komt hij nu naar Nederland?

Het OM heeft om zijn uitlevering gevraagd. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Dubai, maar landen kunnen onderling afspraken over uitleveringen maken, aldus een woordvoerder van het OM. 

Volgens hoogleraar internationaal recht Geert-Jan Knoops zou de uitlevering kunnen via een omweg, namelijk een VN-verdrag. "In dat verdrag is geregeld dat verdachten van corruptie, witwassen of lidmaatschap van een criminele organisatie wel kunnen worden uitgeleverd. Taghi kan verweer voeren dat Nederland oneigenlijk gebruik maakt van dat VN-verdrag. De uitleveringsprocedure duurt dan weken tot maanden, afhankelijk van hoe de verdachte meewerkt."

Lees meer over
Ridouan TaghiJohn van den HeuvelArrestatieLiquidatie