poker face

Lady Gaga vertelt over verkrachting en zelfverwonding

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© Getty ImagesLady Gaga vertelt over verkrachting en zelfverwonding
RTL

Oprah Winfrey (65) heeft behoorlijk wat los weten te peuteren bij Lady Gaga (33). De Poker Face-zangeres ging in gesprek met de tv-koningin en deed een boekje open over haar mentale gezondheid, medicatie, verkrachting, fibromyalgie en zelfverwonding.

"Daardoor ontwikkelde ik een posttraumatische stressstoornis"

Tijdens de 2020 Vision: Your Life is Focus-tournee van Oprah kwam Lady Gaga de planken op. De Poker Face-zangeres sprak openhartig over haar leven. "Sommigen weten het misschien al, maar ik worstel met mijn mentale gezondheid, en met chronische pijn", aldus de Grammy-winnaar. "Ik kreeg de diagnose fibromyalgie. Terwijl ik hier zit, heb ik van top tot teen pijn." Het gaat om een chronische ziekte die in het spier- en bindweefsel pijn veroorzaakt. 

Lady Gaga gaat nieuwe jaar in met mysterieuze man
Lees ook

Lady Gaga gaat nieuwe jaar in met mysterieuze man

Het is onbekend hoe de ziekte ontstaat, maar volgens Lady Gaga komt het door "mentale trauma" die ze heeft opgelopen. "Door in therapie te gaan en mijn mentale gezondheid aan te pakken, kan ik ook de pijn verlichten", verklaart ze. Bovendien vertelde de zangeres over welk trauma het gaat. "Ik werd meerdere keren verkracht toen ik 19 jaar was. Daardoor ontwikkelde ik een posttraumatische stressstoornis, omdat ik het trauma niet verwerkt heb. Ik had niemand die me hielp. Ik had geen therapeut of psychiater, zelfs geen dokter." 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het ging van kwaad naar erger. "Ik werd ineens een superster, reisde van hotelkamer naar hotelkamer. Dus verwerkte ik het nooit", legt Lady Gaga uit. "Het is tijd dat we mentale problemen gaan behandelen als echte ziektes. Ik verzamel de komende jaren dan ook de beste wetenschappers, dokters, psychiaters en professors om alle problemen te overlopen en deze gezondheidscrisis uit de wereld te helpen."

Ook onthulde Lady Gaga zichzelf vroeger te hebben gesneden. "Er zijn twee redenen waarom dit gebeurt", legt ze uit. "Als je snijdt, voel je voor een halve seconde verlichting, van de pijn die je ergens anders voelt. Maar je verliest de controle, en het is niet bevorderend voor je mentale toestand. Een andere reden is om het te laten zien. Om mensen te laten zien dat ik pijn had, en dat ik hulp nodig had." De zangeres en Oprah werken aan een documentaire over mentale gezondheid voor streamingdienst AppleTV+. 

Lady Gaga eindigt 2019 overigens op een positieve noot. De zangeres heeft hard gewerkt aan haar eigen make-uplijn, die inmiddels de hele wereld over gaat. 

Lees meer over
Lady GagaOprah WinfreyVerkrachtingGezondheid