#MeToo

Harvey Weinstein schuldig aan verkrachting en misbruik

Door RTL Nieuws/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPHarvey Weinstein schuldig aan verkrachting en misbruik
RTL

Filmproducer Harvey Weinstein (67) is schuldig bevonden aan twee aanklachten van seksueel misbruik en verkrachting, en vrijgesproken op een aantal andere punten in de zaak die twee vrouwen tegen hem hadden aangespannen. Dat blijkt uit het oordeel van de jury, zojuist bekendgemaakt in de rechtbank van Manhattan (New York).

De zaak draaide om twee beschuldigingen van verkrachting van oud-productieassistent Miriam Haley en actrice Jessica Mann, destijds allebei werkzaam voor Weinstein. Justitie stelde dat zij in 2006 en 2013 seksueel werden misbruikt door de filmtycoon. Haley werd volgens de aanklacht door hem verkracht in een hotelkamer, Mann zegt in zijn huis te zijn gedwongen tot orale seks.

Juryberaad in de zaak van Harvey Weinstein gaat van start
Lees ook

Juryberaad in de zaak van Harvey Weinstein gaat van start

Patroon

Zes andere vrouwen die Weinstein de afgelopen drie jaar beschuldigden, getuigden in de rechtbank. Hun zaken zijn inmiddels verjaard, maar ze wilden door te getuigen laten zien dat er sprake was van een patroon.

In totaal werd Weinstein sinds 2017 door meer dan 80 vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Maar volgens zijn advocate was juist Weinstein het slachtoffer in deze zaak. De vrouwen zouden Weinsteins positie gebruiken om hun eigen carrière een impuls te geven.

De rechter moet nu bepalen hoe hoog de straf van de 67-jarige Weinstein wordt.

Op beelden die het Britse Sky News in handen kreeg, is te zien hoe Weinstein zich in 2011 ongepast gedroeg tijdens een zakelijke afspraak. Melissa Thompson filmde dat.
Lees meer over
Harvey Weinstein#MeTooSeksueel misbruikVerenigde Staten