Rutte spreekt dankbaarheid uit: 'We laten u niet in de steek'
Mark Rutte (53) heeft zojuist zijn toespraak gezegd dat een groot deel van de Nederlanders besmet zal raken met coronavirus. Op die manier zal Nederland 'groepsimmuniteit opbouwen' waardoor we 'een muur om de mensen met een zwakkere gezondheid kunnen vormen'.
"We moeten blijven zoeken naar een balans van maatregelen die nodig zijn en het gewone leven door laten gaan"
"Ik heb vanavond geen gemakkelijke boodschap voor u", zei de premier tijdens een speciale toespraak die hij hield in het Torentje in Den Haag. "De realiteit is dat het coronavirus onder ons is, en ook onder ons zal blijven. Er is geen snelle uitweg uit deze situatie. De realiteit is ook dat een groot deel van Nederland met het virus besmet zal raken, dat zeggen de deskundigen."
De politicus benadrukte dat 'in een wereld zoals vandaag' nieuws en informatie sneller dan het licht tot ons komt, en een mening ook sneller gegeven is. "Maar de antwoorden op alle vragen die leven, begint bij de deskundigen. Hun advies is vanaf het begin leidend geweest." De premier zei daarnaast dat 'ons land niet overgeslagen zal worden'. Daarom zijn maatregelen, zoals die gisteren zijn afgekondigd, hard nodig.
Rutte zei tijdens zijn toespraak dat bedrijven een extreem moeilijke periode doormaken. "Zij staan met hun rug tegen de muur. Dat geldt voor kleine bedrijven, zoals het koffietentje om de hoek, maar ook voor grote bedrijven zoals KLM. Maar we zullen u steunen en zetten alles op alles zodat bedrijven niet omvallen. Het zal hoe dan ook een moeilijke tijd worden, maar we laten u niet in de steek."
Hoe gaan we dit virus bestrijden? Volgens Mark Rutte zijn er drie mogelijk scenario’s: "Het eerste scenario is dat we het virus maximaal controleren, wat leidt tot een beheerste verspreiding van het virus over de bevolking. Dat is het scenario waar alle maatregelen nu op gericht zijn. Het tweede scenario is dat we het virus onbeheerst zijn gang laten gaan. Hiermee zal het zorgsysteem in Nederland volkomen overvraagd worden. Andere patiënten die zorg nodig hebben kunnen we dan niet meer helpen. Dat moeten we koste wat kost zien te voorkomen."
Het derde scenario is dat we het virus met man en macht tegenhouden. Rutte: "Dan moet het hele land op slot. Niet voor een paar maanden, misschien wel voor een jaar of langer, met alle gevolgen van dien. Bovendien komt het virus dan alsnog ons land binnen, als we de maatregelen beëindigen."
Nederland gaat nu voor het eerste scenario, daar zijn alle maatregelen op gericht. "Het kan zijn dat maatregelen versoepelt zullen worden", aldus Rutte. "Het blijft passen en meten de komende dagen. We moeten blijven zoeken naar een balans van maatregelen die nodig zijn en het gewone leven door laten gaan."
Rutte roept heel Nederland op om elkaar te helpen waar dat kan. "Dit is een tijd waarin we elkaar moeten vinden, over meningsverschillen en tegenstellingen heen. Een tijd om het gezamenlijke belang boven het eigen belang te stellen. En een tijd om ruimte en vertrouwen te geven aan al die mensen die onder hectische omstandigheden dag en nacht bezig zijn anderen te helpen en het virus onder controle te houden."
"Schoonmakers, verpleegkundigen en artsen in de ziekenhuizen en de ouderenzorg, huisartsen en GGD-medewerkers, politieagenten, ambulancepersoneel en alle andere hulpverleners. Tegen hen, en tegen al die mensen die op hun post blijven in scholen, kinderopvang, openbaar vervoer, supermarkten en waar dan ook, wil ik zeggen: u doet fantastisch werk – heel, heel veel dank daarvoor."