Arie Boomsma geeft tips om te sporten tijdens corona-crisis
Zit je dan. Thuis. Met al je gehamsterde eten, je thuiswerkplek, je Netflix- en Videoland-abonnement, je voorraad tijdschriften en boeken. En voorlopig blijf je hier ook nog wel even. Hoe zorg je er in deze quarantaine-tijden voor dat je, als je gezond en wel bent, ook een beetje in shape blijft? RTL Boulevard vroeg Arie Boomsma (46) om tips.
"Mijn vader komt net uit het ziekenhuis, mijn dochter heeft koorts. Naar dat soort dingen kijk je nu net even anders"
Afgelopen weekend maakte Arie bekend de deuren van zijn Vondelgym, een sportschoolketen in Amsterdam, te sluiten. Dat deed hij vóór het kabinet zijn nieuwe maatregelen - het sluiten van alle horeca en sportscholen - bekendmaakte. Mijn partners en ik voelen ons verantwoordelijk voor de gezondheid van onze leden”, legt hij uit. “Als de overheid vraagt om sociale contacten te beperken voelt het niet goed om mensen juist op te roepen samen te komen trainen, hoe belangrijk beweging en interactie ook is. We wilden het goede voorbeeld geven.”
Arie beschrijft zijn gevoel, temidden van alle corona-problematiek en na het sluiten van Vondelgym, als “realistisch”. “We zijn met ons gezin net verhuisd naar een buitengebied. Weinig mensen en veel frisse lucht. Dat voelt veilig. Maar het is tóch ook spannend allemaal. Mijn vader komt net uit het ziekenhuis, mijn dochter heeft koorts. Naar dat soort dingen, die bij iedereen voorkomen, kijk je nu net even anders.”
Hoe de afgetrainde Arie de komende weken zelf in vorm blijft? Simpel: “Elke dag even bewegen.” En omdat niet iedereen even creatief of improvisatorisch is, deelt hij zijn trainingen - die hij in de tuin en woonkamer uitvoert - op social media. “Ook bij Vondelgym zetten we dagelijks schema’s, recepten, oefeningen, lees- en kijktips online zodat mensen goed voor zichzelf en elkaar kunnen zorgen, zonder van huis te gaan.”
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
We vroegen Arie alvast om een paar specifieke tips. Want stel, je probeert af te vallen, was net lekker bezig en nu zit je thuis met die verleidelijke voorraad eten. Wat te doen? “Beperk jezelf tot drie maaltijden. Eet kleine porties, veel groenten en zo min mogelijk fabrieksvoedsel. Geen tussendoortjes, en elke dag minimaal een half uur stevig bewegen zodat je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt. Maar let er wel op dat je de juiste voedingswaarden tot je neemt. Lekker veel bladgroente en fruit vooral.”
Duidelijk. Dan is er ook nog een groep mensen die juist spieren en massa wil opbouwen. “Je kunt in deze periode ook zonder sportschool je spieren sterker maken. Je moet alleen wel creatief zijn. Doe bijvoorbeeld meerdere sets push-ups, squats en lunges tot je echt niet meer kunt. Gebruik boeken, pannen en bezems als gewichten en stangen. En neem na elke maaltijd een handvol noten en extra veel proteïne.”
Maar, benadrukt hij: “In deze weken is trainen vooral belangrijk om voldoende beweging te krijgen, je immuunsysteem op peil te houden, optimistisch te blijven en de juiste energie te hebben.”
“Het geeft misschien rust dat je op allerlei momenten van de dag al bewegingen maakt”, vervolgt hij. “Sporten is niet heel veel meer dan al die bewegingen efficiënt en herhaaldelijk uitvoeren. Dus pak je iets van de grond, dan is dat een squat. Sta je op van de grond, dan is dat een burpee. Leg je iets weg boven je hoofd, dan doe je een shoulder press.” Zo simpel kan het zijn. Tot slot: “Omarm de clichés: pak een paar keer extra de trap.”
In omroepland komen enkele televisiegezichten wel nog buiten, maar de maatregelen liegen er niet om: