Guido Weijers smeekt premier Mark Rutte: 'Laat ons optreden'
Guido Weijers (42) is helemaal klaar met het noodgedwongen thuiszitten vanwege de coronacrisis en ziet genoeg mogelijkheden om daar een eind aan te maken. Volgens de cabaretier hebben collega's en hij meerdere creatieve en veilige manieren bedacht om ook nu op te kunnen treden, maar zijn die allemaal afgeschoten. Daarom schrijft Guido woensdag namens 'theater minnend Nederland' een open brief aan premier Mark Rutte waarin hij hem dringend verzoekt de creatieven het creatieve werk te laten doen.
"Terwijl we daarmee veiliger zijn dan de bouwmarkt, de IKEA, de supermarkt, de carwash en de McDrive bij elkaar"
De cabaretier erkent de 'nieuwe realiteit' en snapt dat de toekomst onzeker is. "Alle respect voor hoe je het op dit moment doet. Ik zie dat je te goeder trouw handelt naar de aanbevelingen van adviseurs." Ook snapt Guido dat artiesten, theaters en evenementen niet tot de vitale sector behoren. "Ik wil daarom niet klagen en geen hand ophouden. Ik wil vooral, zoals zoveel metgezellen: aan de slag!"
Om die reden heeft de cabaretier veel nagedacht over manieren om wel al aan het werk te kunnen. "De afgelopen weken hebben we veel creatieve projecten bedacht om op nieuwe, veilige manieren voor publiek te kunnen optreden. Die projecten zijn allemaal met één reden afgeschoten: het zijn samenkomsten. Dat steekt me."
Het publiek is de belangrijkste voorwaarde om zijn vak te kunnen uitoefenen, vindt Guido. "Dat we in onze sector alle mogelijke veiligheidsmaatregelen treffen - met mondkapjes, met 1,5 meter afstand, met professioneel crowdmanagement, met voorselectie, met afscherming, met plexiglas, met ontsmettingsmiddelen, enz. - wordt niet gezien als oplossing, maar als probleem. Terwijl we daarmee veiliger zijn dan de bouwmarkt, de IKEA, de supermarkt, de carwash en de McDrive bij elkaar."
Initiatieven in theaters, op vergunningsvrij terrein en op privéterrein zijn volgens de cabaretier door gemeenten afgewezen omdat ze 'het niet aandurfden om van de regels af te wijken.' Daar baalt de cabaretier van. "Handhaving lijkt dus de norm, in plaats van met elkaar vooruitkijken naar veilige oplossingen. Het is jammer dat creativiteit met een ambtelijke pennenstreek wordt gedwarsboomd. Daarmee gaan goede initiatieven zomaar verloren."
Guido begrijpt dat er kaders moeten worden geschept voor de veiligheid, maar vraagt wel de ruimte om 'binnen die kaders buiten de lijntjes te denken' en met oplossingen voor de branche te komen. "Om niet te zeggen wat iedereen denkt, maar met ideeën te komen waar nog niemand aan heeft gedacht. Sta ons toe ze te testen. En als onze oplossingen veilig blijken, keur ze dan goed. Laat de creatieven het creatieve werk doen. Juist daar ligt onze kracht."
De cabaretier hoopt dat de premier naar hem wil luisteren en nodigt hem uit voor een kopje koffie - op anderhalve meter afstand. "Dan zal ik laten zien dat er binnen de culturele sector zoveel meer mogelijk is dan je denkt. Ook uit eigenbelang. Want onze beroepsgroep is niet vitaal, maar lachen is wel gezond, het verhoogt de weerstand. Of zoals een groot filosoof uit Zuid-Holland ooit zei: ‘Altijd blijven lachen!’" En dat doet 'ie dan ook: