vork in de steel

'Beatles-straat Penny Lane niet vernoemd naar slavenhandelaar'

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANP'Beatles-straat Penny Lane niet vernoemd naar slavenhandelaar'
RTL

Het is volgens een amateurhistoricus duidelijk: Penny Lane, bekend geworden door het wereldberoemde nummer van The Beatles, is niet vernoemd naar een slavenhandelaar. Dat valt zondag te lezen in 'Trouw.'

Deze maand bekladden Black Lives Matter-demonstranten verschillende bordjes in de straat met antiracistische leuzen. Zo ook het bekende naambordje van de straat dat was gesigneerd door Beatles-icoon Paul McCartney. Volgens de demonstranten was de straat namelijk vernoemd naar James Penny, een slavenhandelaar uit de achttiende eeuw.

Beatles-straat Penny Lane beklad door activisten
Lees ook

Beatles-straat Penny Lane beklad door activisten

Nu zegt een amateurhistoricus dat uit zijn onderzoek blijkt dat Penny Lane al lang voor de geboorte van James Penny bestond. De historicus bestudeerde eeuwenoude stadskaarten en kwam erachter dat de naam van de straat makkelijk uitgelegd was. In de straat werd ooit namelijk tol opgehaald, en die werd betaald in 'pennies'.

Het International Slavery Museum in Liverpool erkende dan ook snel dat er onvoldoende bewijs was om de straatnaam te linken aan de slavenhandelaar.

Lees meer over
Paul McCartneyJohn LennonRingo StarrGeorge HarrisonThe BeatlesSlavernij