hallo corona

Filmopnames waren spartaanse dagen voor Frank Lammers

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPFilmopnames waren spartaanse dagen voor Frank Lammers
RTL

Veel mensen hadden de neiging bij de pakken neer te gaan zitten toen de coronacrisis uitbrak. Niet Frank Lammers (48). De 'Undercover'-film die hij voor Netflix ging draaien werd voorlopig uitgesteld, maar binnen no-time bedacht hij als alternatief het project 'De Groeten van Gerri': een coronaproof film die hij op één locatie kon draaien.

"Ik heb geprobeerd om met oog voor het coronaleed maar ook voor de grappige kanten van de situatie een tijdsdocument te maken"

De acteur deed de regie én vertolkt de hoofdrol van een scheikundeleraar die viral gaat met een gek dansje in zijn onderbroek. "Ik geloof er heel erg in dat er altijd wel íets mogelijk is", stelt de ster uit Michiel de Ruyter en De Marathon. "Laat je fantasie maar werken, zoek naar de mogelijkheden binnen de beperkingen die je hebt." 

Frank Lammers krijgt kritiek op optreden in Beau
Lees ook

Frank Lammers krijgt kritiek op optreden in Beau

Frank zocht een kleine crew bij elkaar en vond een appartement in Eindhoven waar hij zich drie weken terugtrok om de film te gaan draaien. De hoofdrolspeler leefde de hele periode op de set, om de corona-isolatie te eerbiedigen. Het waren spartaanse dagen, vertelt hij. "Opstaan, teksten leren, mijn eigen kleding uitkiezen, ontbijt halen voor de crew, shots voorbereiden. Dan draaien, rushes van de dag bekijken, een stukje monteren. En daarna weer teksten leren en hopen op een paar uur slaap", omschrijft hij.

"Het was pittig; zoiets moet je niet maandenlang doen." Gelukkig dat Gerri, de scheikundedocent die hij vertolkt, het gedurende de film ook steeds lastiger krijgt met zijn coronasituatie. "Dat scheelde weer wat make-up tijdens de scènes waarin Gerri er doorheen zit."

De Groeten van Gerri is een tragikomedie die heel goed schetst hoe het leven in Nederland er in de coronaperiode uitzag. Behalve veel journaalbeelden komen ook terloops veel actuele onderwerpen als de invloed van sociale media, de verharding van de politiek en het gebrek aan respect voor docenten langs. "Ik denk dat we deze film over één of twee jaar met een zekere nostalgie gaan bekijken", voorspelt Frank. "Ik heb geprobeerd om met oog voor het coronaleed maar ook voor de grappige kanten van de situatie een tijdsdocument te maken. Dat we in de toekomst bij het kijken denken: oh ja, zó deden we dat in die rare pandemieperiode."

De film is vanaf donderdag te zien op Pathé Thuis.

Lees meer over
Frank Lammers