Uit het goede hout gesneden

Carice van Houten gaat bijzondere samenwerking aan

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© Iris van HerpenCarice van Houten gaat bijzondere samenwerking aan
RTL

Een bijzondere collaboratie op eigen bodem tussen Carice van Houten en Iris van Herpen. De 43-jarige actrice schittert in een korte video in de nieuwste creatie van de modeontwerpster: de Transmotion Dress.

"Ik wilde de ervaringen van de afgelopen maanden visualiseren zonder letterlijk te zijn"

Door toedoen van het virus besloot de Nederlands modeontwerpster Iris van Herpen niet een volledige collectie op poten te zetten, maar de verandering te omarmen en samen te werken met mensen die haar inspireren. Ter gelegenheid van de Paris Couture Week - die dit jaar virtueel plaatsvindt - creëerden ze een kort, maar aangrijpend moment totdat couture weer in zijn volledige glorie te zien is op de catwalk.

Carice van Houten staat stil bij sterfdag van haar vader
Lees ook

Carice van Houten staat stil bij sterfdag van haar vader

De gezegevierde ontwerpster liet zich voor het ontwerp van de jurk inspireren door de Nederlandse kunstenaar M.C. Escher, zo vertelt ze in gesprek met The New York Times. Al is 'jurk' voor Iris een breed begrip: "Mijn couturecollecties zijn altijd klein, maar deze keer voelde ik dat ik heel diep in één kledingstuk kon duiken. Het resultaat is een zeer vrije interpretatie van het woord 'jurk'."

Carice geeft in hetzelfde interview aan dat ze meteen weg was van het ontwerp en dat hun samenwerking heel natuurlijk voelde, evenals het kledingstuk. "Het voelde bijna net zo comfortabel als een spijkerbroek. Hij weegt bijna niets", aldus de actrice.

De jurk is versierd met zwarte kralen, die volgens Iris zaadjes symboliseren en langzaam overgaan in takken die de kwetsbare doorschijnende bladeren (het grootste gedeelde van de jurk) ondersteunen. "Het gaat over geboorte, groei en vorming. Ik wilde de ervaringen van de afgelopen maanden visualiseren zonder letterlijk te zijn", zegt Iris.

Volgens de succesvolle designer is de korte video uiteindelijk een gesprek tussen Carice en haar ontwerp geworden. "Ik hoop zoiets opnieuw te kunnen doen, al heb ik het gevoel dat de film symbool staat voor de tijd waarin we nu leven."

Lees meer over
Carice van Houten