kindervriendin

Erica Terpstra hoopt dat Sinterklaastraditie blijft bestaan

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPErica Terpstra hoopt dat Sinterklaastraditie blijft bestaan
RTL

Haar herinneringen aan Sinterklaasfeesten zijn de mooiste uit haar jeugd, waardoor het voor Erica Terpstra (77) onverteerbaar zou zijn als die traditie verdwijnt. Wel juicht ze veranderingen in de manier waarop we de verjaardag van Sinterklaas vieren toe, zo vertelt ze woensdag in 'De Telegraaf'.

"Tegenwoordig is hij een kindervriend. Waarom zou Piet dan niet ook kunnen veranderen?"

"Begrijp me niet verkeerd. Ik vind absoluut niet dat je de ’traditionele’ Piet als een uiting van racisme moet beschouwen en al helemaal niet dat iedereen die met nostalgische gevoelens terugdenkt aan hoe het Sinterklaasfeest vroeger werd gevierd, een racist is. Zo is het nooit bedoeld geweest", aldus de oud-politica, die dit jaar te zien is als burgemeester in De Grote Sinterklaasfilm. "Maar als je er dan achter komt dat het feest zoals wij dat vierden andere mensen pijn doet; dat die heel verdrietig worden van die traditie, waarom zou je dan geen compassie hebben en het een beetje aanpassen?"

Erica Terpstra scoort rol in nieuwe film
Lees ook

Erica Terpstra scoort rol in nieuwe film

Dat past ook prima in de geschiedenis van de goedheiligman, vindt Erica. "Het verhaal van Sinterklaas is immers steeds aangepast. Eerst was de Sint een boeman, als je niet deed wat je ouders je bevolen, kwam hij je ophalen om je in een zak te stoppen. Daarna werd hij een superstrenge meester: stout geweest, dan werd je gestraft en kreeg je geen cadeautjes. Tegenwoordig is hij een kindervriend. Waarom zou Piet dan niet ook kunnen veranderen? Als andere mensen daar dan minder pijn door hebben, dan kun je dat hele verhaal toch best aanpassen?"

Lees meer over
Erica TerpstraSinterklaas