125 camera's en nul privacy: dit is het nieuwe Big Brother-huis
Hoe zou jij het vinden om 24 uur per dag gevolgd te worden door tientallen camera's? Acht bewoners gaan dat vanaf 4 januari meemaken in de comeback van Big Brother. RTL Nieuws kreeg alvast een rondleiding in het nieuwe Big Brother-huis. Ontsnappen aan de camera's is er niet bij: ook in de douches en de toiletten wordt gefilmd.
Wie vanuit Amsterdam richting de Johan Cruijff ArenA rijdt en een gebouw ziet dat omringd wordt door hekken met knalgroene bladeren, kan een glimp opvangen van het Big Brother-huis. Dat werd binnen een paar maanden gebouwd op een voormalig parkeerterrein van EndemolShine Nederland.
Via een hek gaan we eerst langs een beveiliger, en dan staan we ineens in een heel andere wereld: de tuin van het Big Brother huis.
Perfect groene kunstgrasmatten lachen ons toe, omringd door een strak aangelegd terras met grote lichte tegels. Er zijn meerdere zitjes met comfortabele banken en stoelen, er is een buitenkachel, een Finse sauna en een pizza-oven. Iedereen die wel eens naar reality-tv heeft gekeken, kan zich goed voorstellen hoe hier straks vriendschappen worden gesloten, ruzies uit de hand lopen, plannen worden gesmeed of een eerste zoen wordt gegeven.
Maar om dat allemaal vast te kunnen leggen, hangen er ook camera's. En niet een paar, maar veel. "Buiten zijn het er zo'n 25 en binnen hangen er ongeveer 100", vertelt Geraldine Kemper. Zij presenteert samen met de Vlaamse presentator Peter van de Veire het programma. "Hij doet de voice-overs voor België, ik die voor Nederland", vertelt ze. En iedere week hosten ze samen een live talkshow, waarin wordt nagepraat over de avonturen, intriges, ruzies en liefdesperikelen van de bewoners die week.
De eerste pitch om het succes van Big Brother weer nieuw leven in te blazen was drie jaar geleden, en sinds begin dit jaar zijn de voorbereidingen voor de start van het programma in volle gang. De crew telt straks in totaal zo'n honderd leden. Wat dat allemaal kost? "Het is zeker geen goedkoop programma en een van de redenen waarom wij er al drie jaar mee bezig zijn", vertelt Jeroen Compeer, uitvoerend producent van Big Brother.
Binnen in het huis
Als we het huis binnenstappen, zien we een lichte ruimte. Aan het plafond hangen lampen in blauw en roze, die van kleur kunnen veranderen, zo wordt ons verteld. Ook binnen zijn meerdere gezellige zithoeken gemaakt. Er is een keuken, er staan knalgroene nepplantjes, en een lange bank waaraan gegeten kan worden.
En ook binnen hangen er heel veel camera's. Eén ervan, die hoog in een hoek hangt, zeilt ineens naar beneden, draait zich naar ons en maakt een zoemend geluid. "Vergeleken met de eerste versie van Big Brother in 1999 is de techniek nu natuurlijk veel beter", vertelt Kemper. "Deze camera's kunnen zelf scherpstellen en heel ver inzoomen, zonder kwaliteit te verliezen."
En er komt geen cameraman aan te pas. "Vroeger stonden er 25 cameramannen in en rond het huis, nu wordt alles vanuit de regie op afstand bestuurd."
Die op afstand bestuurbare camera's hangen overal. In de keuken, waar de bewoners iedere avond zelf moeten koken, in het washok, waar ze zelf moeten wassen en op de slaapzaal, waar al acht twijfelaars klaarstaan. "Hier hebben we ook infraroodcamera's, om te kunnen volgen wat er 's nachts gebeurt."
En ook in de douches en de toiletten wemelt het dus van de camera's. "Als iemand in zijn eentje naar de wc gaat of gaat douchen, gebruiken we die beelden natuurlijk niet. Die camera's hangen er alleen voor het geval deelnemers daar met zijn tweeën naartoe gaan, om bijvoorbeeld informatie met elkaar uit te wisselen. Of met meer natuurlijk", voegt Kemper er lachend aan toe.
Actie verwacht
Als we de doucheruimte betreden zien we meteen vijf van die op afstand bestuurbare camera's hangen. "En daar hangen er nog twee", zegt Kemper. In totaal zeven dus. Hier wordt actie verwacht, kunnen we concluderen, en dat is niet gek. In de ruimte zijn drie open douches naast elkaar, gescheiden met halve wandjes, zodat bewoners elkaar tijdens het douchen aan kunnen kijken en met elkaar kunnen praten. "En meer, als ze dat willen", voegt Kemper er aan toe.
Volgens de programmamakers kent het huis geen 'blind spot'. Op iedere plek wordt gefilmd. "De komende weken gaan we proefdraaien. Mochten we dan toch nog een plekje vinden waar je niet te zien bent, dan zetten we extra camera's neer", vertelt producent Compeer. Big Brother is watching you, everywhere.
En anytime, want de camera's draaien 24 uur per dag. Al die beelden komen binnen in de regieruimte. Daar zijn dagelijks negen crewleden aanwezig om te kijken wat er in het huis gebeurt, en te zorgen dat de camera's de juiste taferelen volgen.
In het midden van de regiekamer is een paneel met de plattegrond van het huis te zien. "Als er in het washok een ruzie ontstaat, tikken we die ruimte aan op de plattegrond en zien we binnen no-time de beelden van alle camera's op die plek. Vanuit de regie kunnen we de camera's nog bijstellen en zorgen dat we alles vanuit de beste hoeken kunnen laten zien."
Dag en nacht live
Van die honderden uren aan materiaal wordt iedere werkdag een samenvatting gemaakt en uitgezonden. Daarnaast kunnen kijkers ook dag en nacht live meekijken via Videoland. "Er zijn twee livestream te zien met verschillende ruimtes, je kunt zelf tussen die kanalen switchen."
Uit 6000 aanmeldingen zijn acht bewoners geselecteerd: vier Nederlanders en vier Belgen. Voordat zij het Big Brother-huis betreden, doen ze eerst een coronatest. Daarna gaan ze tien dagen in thuisquarantaine, waarna ze nog een coronatest doen. Dan zitten ze een paar dagen in een hotel, en vlak voor ze het huis ingaan, doen ze nog een coronatest.
Onder andere met deze maatregelen denkt producent EndemolShine het coronavirus buiten de deur te houden. "Op deze manier is het Big Brother-huis straks misschien wel de veiligste plek op aarde", zegt Compeer.
Geen contact met buitenwereld
Toch kan de coronacrisis ook in de Big Brother-show niet helemaal genegeerd worden. In principe komt er tijdens de opnames niemand het huis binnen en hebben de deelnemers geen contact met de buitenwereld. Maar wat als een familielid van één van de deelnemers besmet raakt en erg ziek wordt? Of als er groot nieuws is rond het coronavirus? Licht je de kandidaten dan in?
"We hebben met alle deelnemers afspraken gemaakt over hoe we hier mee omgaan", vertelt Compeer. "Sommigen willen inderdaad geïnformeerd worden als een familielid besmet raakt, anderen pas als het ernstiger is. Voor iedere deelnemer hebben we een contactpersoon met wie we in zo'n geval overleggen wat we doen. En bij groot nieuws moeten we die afweging ook samen maken."
Het blijft dus improviseren, weet Compeer. "We maken deze show ten tijde van een pandemie, niets is zeker."
Met dat in het achterhoofd is het interessant om te zien in wat voor huis de Big Brother-deelnemers vanaf 4 januari zullen wonen. Maar de echte vraag is eigenlijk: in wat voor wereld loopt de winnaar straks na 100 dagen weer naar buiten?
Big Brother is vanaf maandag 4 januari elke werkdag te zien op RTL 5, en 24 uur per dag live te volgen op Videoland.