oh wat een jaar

Mark Rutte droomt nog vaak over zijn overleden moeder

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPMark Rutte droomt nog vaak over zijn overleden moeder
RTL

Niet alleen stond hij Nederland bij in de strijd tegen corona, Mark Rutte (53) verloor dit jaar ook nog eens zijn moeder. "Ze laat een leegte achter", vertelt hij in gesprek over dit veelbewogen jaar met het 'Algemeen Dagblad'.

"Op wat Zoomen na en wat zwaaien voor het raam ben ik niet meer bij haar geweest"

Tegenover de krant vertelt de premier openhartig over de laatste - fysieke - avond met zijn moeder, afgelopen 15 maart. Net zoals elke week zocht hij haar op om samen een hapje te eten, alleen kreeg hij op die specifieke avond op zijn kop. Als minister-president had Mark namelijk net alle horeca gesloten. "Ik haalde altijd wat Indisch, maar dat ging dus ook niet, want die zaak was dicht", herinnert hij zich. "Ze was echt geïrriteerd. Serieus. Stond er ineens een Indiase prak van de supermarkt in plaats van de vaste gehaktballen van Toko Batavia. Ik zei: 'Ja, sorry, ik heb dat virus ook niet naar hier gehaald. Het mot effe.'"

Mark Rutte over toespraak: 'Bang dat niemand me kon horen'
Lees ook

Mark Rutte over toespraak: 'Bang dat niemand me kon horen'

De donderdag na het bezoek aan zijn moeder sloot het kabinet verpleeghuizen voor bezoek, dus ook dat van zijn moeder. "Dit was voor het eerst dat iets zo heftig op mijzelf ingreep", vertelt Rutte. "Op wat Zoomen na en wat zwaaien voor het raam ben ik niet meer bij haar geweest."

Op 13 mei overleed ze op 96-jarige leeftijd, overigens niet aan de gevolgen van corona. "Ik was blij met elke dag dat ze er nog was. Omdat het een leuk mens was, gewoon een stoere vrouw. Een kettingroker, in voor een borrel. Ze spaarde mij nooit, trok mij niet voor. Ze laat een leegte achter, ik droom nog veel van haar.''

Een extra moeilijke kerst dus voor Mark, net als voor ieder ander die het afgelopen jaar iemand heeft verloren. Gelukkig heeft de politicus veel steun aan zijn familie, met wie hij dit jaar de feestdagen doorbrengt. "Maar ik ga niet vertellen met wie ik wat doe, want dan zit ik alleen met kerst", biecht hij op. "Mijn omgeving haat het wanneer ze hun namen teruglezen in de krant. Ze willen geen last hebben van mijn werk. Overigens, kerst is nooit een heel groot ding geweest in mijn familie. In onze jeugd zaten we dan vaak in het buitenland. Verjaardagen en Sinterklaas werden bij ons veel groter gevierd."

Ondertussen gaat de discussie over wel of niet vaccineren gewoon door:

Lees meer over
Mark Rutte