1 jaar na Megxit: wat is er veranderd voor Harry en Meghan?
Het nieuws sloeg een jaar geleden in als een bom: prins Harry (36) en Meghan Markle (39) maakten toen bekend een stapje terug te doen als senior members van het Britse koningshuis. Een jaar later maken we de balans op met royaltyverslaggever Annemarie de Kunder.
"Harry voelt zich prettig bij de manier waarop gesproken werd over gevoelens en de toekomst"
Op 8 januari 2020 kondigden Harry en Meghan in een statement aan dat zij een stapje terug zouden doen en financieel onafhankelijk wilden worden. Ze gaven aan al maanden met deze plannen te lopen. Toch kwam het nieuws als een grote verrassing voor koningin Elizabeth. Buckingham Palace bracht een dag later ook een statement naar buiten waarin werd benadrukt dat er nog een hoop te bespreken viel met Harry en Meghan. "We snappen dat ze een andere weg in willen slaan, maar het is een ingewikkeld proces dat veel tijd nodig zal hebben."
Op 18 januari volgde een statement van de koningin waarin duidelijk werd dat ze het uit hadden gepraat.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De verhuizing
Slechts een paar maanden na het nieuws besloten Harry en Meghan Engeland in te ruilen voor Canada. In maart verhuisden ze naar Vancouver Island. Hoewel het stel had aangegeven financieel onafhankelijk te willen worden, stuitten ze na hun verhuizing wel op wat kritiek. Het was namelijk onduidelijk wie de beveiligingskosten zou gaan betalen.
En dan was er ook nog kritiek op het verlaten van Frogmore Cottage. Het stel had hun woning in Engeland net helemaal laten renoveren op kosten van de staat. Hier hing een prijskaartje van 2,8 miljoen euro aan en de Britse bevolking was not amused. Inmiddels hebben Harry en Meghan de kosten terugbetaald.
Harry en Meghan bleven niet lang in Canada, want nog geen maand later verhuisden ze naar Santa Barbara, Californië. Hier kochten ze een villa van zo'n 12 miljoen euro. Prins Charles zou hebben geholpen met de financiering van het optrekje.
Hun vertrek naar de Verenigde Staten heeft ervoor gezorgd dat de populariteit van Harry en Meghan is gedaald in het Verenigd Koninkrijk. Volgens Annemarie komt dat doordat veel mensen hun nieuwe koers niet snappen. "Ze vinden het te Amerikaans en te weinig koninklijk. De onderwerpen die ze aanstippen zijn relevante issues voor de Verenigde Staten en dat valt niet altijd lekker in Engeland." Toch zijn de twee wel enorm populair in hun nieuwe thuisland. "Harry en Meghan begeven zich in de Verenigde Staten in een groot filantropisch netwerk waar veel bekende en rijke Amerikanen onderdeel van zijn. Ze worden door hun omgeving en vrienden breed gesteund en gesupport in hun nieuwe missie." Ook is de Amerikaanse berichtgeving veel positiever over het stel in vergelijking met de Britse tabloids.
Goede doelen
Doordat Harry en Meghan een stap terug hebben gedaan, hebben zij nu de mogelijkheid om andere werkzaamheden op te pakken. Zij richtten bijvoorbeeld de stichting Archewell op. Het koppel beschrijft het als een organisatie die strijdt voor een betere wereld: "We nodigen je uit om met ons samen te werken aan een betere wereld, één daad van mededogen tegelijk."
Verschillende deals
De hertog en hertogin van Sussex zijn er het afgelopen jaar ook financieel flink op vooruitgegaan, dit kwam mede door een miljoenendeal met Netflix. De deal met de streamingdienst zou Meghan en Harry naar verluidt 100 miljoen dollar (zo'n 80 miljoen euro) hebben opgeleverd. "Onze focus ligt op het maken van content die informeert maar ook hoop biedt. We zijn jonge ouders en inspirerende familieprogramma's zijn ook belangrijk voor ons."
Daarna volgde een deal met Spotify die 28 miljoen euro in het laatje bracht. Voor Spotify zullen ze podcasts gaan maken en interviews opnemen. De eerste podcast verscheen eind vorig jaar al. Hierin spraken ze onder meer met Elton John over de gevolgen van de coronacrisis. Volgens Annemarie is het afwachten wat hun verdere audioplannen zijn: "Voor Spotify hebben ze nu één aflevering opgenomen, maar het is nog niet helemaal duidelijk wat ze er verder mee gaan doen. Je zou verwachten dat ze bijvoorbeeld elke week of maand een aflevering plaatsen, maar dat is niet het geval."
Het is natuurlijk mogelijk dat er nog meer deals in de pijplijn zitten. "Ik kan me voorstellen dat er nog wel een paar bij komen. Of deze net zo groot zullen zijn als Spotify en Netflix, is de vraag", aldus Annemarie.
Annemarie concludeert dat Harry en Meghan de goede keuze gemaakt hebben. "Het duurde even voordat ze hun draai vonden en we te horen kregen wat ze nou precies van plan zijn. Beetje bij beetje krijgen we een steeds beter beeld van hun plannen en hoe ze zichzelf zien in hun nieuwe rol."
Vooral de podcast was voor de royaltyverslaggever een eyeopener. "Ze klonken ontspannen; een positieve sfeer en op hun gemak met de gesprekken die ze voerden. Ik kreeg het idee dat zeker Harry zich heel prettig voelde bij de manier hoe er gesproken werd over gevoelens en de toekomst."