Organisatie songfestival zet streep door uitbundige editie
Er is definitief een streep gezet door het Eurovisiesongfestival in een uitbundige vorm. Dat maakt de organisatie vandaag bekend. In mei komen dit jaar geen grootschalige feesten en grote aantallen bezoekers naar Ahoy in Rotterdam. De organisatie mikt op 'scenario B', waarin er plaats is voor plukjes gasten die zittend op anderhalve meter afstand de shows volgen. In dit scenario is het ook de bedoeling dat alle artiesten uit 41 landen in Nederland optreden.
"We zullen er alles aan doen om er de best mogelijke editie van te maken"
"We zullen er alles aan doen om er de best mogelijke editie van te maken. De gezondheid en veiligheid van alle betrokkenen staan hierbij uiteraard voorop", aldus executive producer Sietse Bakker. Het Eurovisiesongfestival zal hoe dan ook doorgaan. Op 18, 20 en 22 mei vinden de halve finales en de finale plaats vanuit Rotterdam Ahoy.
De fans die al een kaartje hadden bemachtigd voor één van de negen Eurovisie-shows, moeten hun ticket weer inleveren bij de organisatie en krijgen hun geld terug. Wanneer er wel beperkt publiek aanwezig zou kunnen zijn, krijgen de voormalige tickethouders een code waarmee ze toegang krijgen tot een nieuwe kaartverkoop. Het is volgens de organisatie nu nog te vroeg om in te schatten of er publiek bij kan zijn en hoeveel dat dan zou zijn. Een definitieve beslissing daarover wordt uiterlijk half april gemaakt.
"Met het terugbetalen van alle kaarten wordt wel het signaal afgegeven dat publiek toelaten een lastige keuze is. Een deel zou eventueel alsnog mogen komen, maar hoe en hoeveel is niet te zeggen", legt songfestivalkenner Aran Bade uit.
"De keuze voor scenario B is natuurlijk jammer maar wel realistisch", aldus Aran. "Voorop gesteld is het mogelijk maken van de komst van alle deelnemende landen een goed begin. Dit is bijna een must om de sfeer in Ahoy, zoals het songfestival altijd is geweest, te creëren. De komst en hoeveelheid publiek blijft tot half april nog onzeker. Met het optimisme dat het lukt, weten ze er hopelijk toch een songfestival sfeer te creëren."
Om de veiligheid en gezondheid van iedereen die op het Eurovisiesongfestival aanwezig is maximaal te kunnen garanderen, is er een uitgebreid veiligheids- en gezondheidsplan ontwikkeld. Ook is er een speciaal coronaprotocol opgesteld dat zich kan meten aan de protocollen van bijvoorbeeld de Formule 1 en de UEFA. Rotterdam Ahoy-directeur Jolanda Jansen noemt het plan 'heel realistisch, voldoende ambitieus en in balans'.
"Het is realistisch dat er beperkt publiek aanwezig kan zijn", aldus Jansen. "We zitten dan halverwege mei en er zijn momenteel veel ontwikkelingen zoals sneltesten en de Fieldlab-evenementen die dat mogelijk moeten maken." De Rotterdamse evenementenlocatie waar de songfestivalshows worden gehouden stond vorig jaar klaar voor een scenario A, een songfestival zoals gepland, maar is blij dat het uitgestelde muziekfestijn dit jaar vooralsnog in aangepaste vorm kan doorgaan. "Met de productie in Hilversum en partijen in Rotterdam bereiden we ons nu met 'health and safety-protocollen' voor op dit scenario. Daarbij moet je denken aan het testen van de delegaties en crew en het zeer regelmatig schoonmaken van de locatie."
Presentatrice Edsilia Rombley liet eerder al doorschemeren dat ook dit jaar het Eurovisiesongfestival er anders uit zou gaan zien. Ze vertelt erover in de video hieronder.