Bevolking bang

'Geen buitenlandse toeschouwers bij Olympische Spelen Tokio'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AFP'Geen buitenlandse toeschouwers bij Olympische Spelen Tokio'
RTL

Bij de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio zijn komende zomer geen 'overzeese' toeschouwers welkom. Dat zou de Japanse regering hebben besloten, meldt persbureau Kyodo.

De regering voert de maatregel in omdat de bevolking van het Aziatische land bang is dat door buitenlandse bezoekers het aantal coronabesmettingen verder zal stijgen. Ook is besloten dat de start van de estafette met de olympische vlam, op 25 maart in Fukushima, zonder publiek zal plaatsvinden.

Mutanten virus

Kyodo beroept zich op anonieme officials die stellen dat de zorgen in Japan met name groot zijn vanwege de in diverse landen aangetroffen mutanten van het virus. De regering en het Japanse organisatiecomité zouden het besluit later deze maand na overleg met onder meer het Internationaal Olympisch Comité bekrachtigen.

Op 3 maart kwamen de drie instanties samen met het Internationaal Paralympisch Comité en het bestuur van metropool Tokio overeen nog deze maand de knoop door te hakken over het al dan niet toelaten van bezoekers uit andere landen. In april zou dan bekend worden hoeveel mensen in de diverse stadions worden toegelaten.

Voorzitter Olympische Spelen treedt af na vrouwonvriendelijke uitspraken
Lees ook

Voorzitter Olympische Spelen treedt af na vrouwonvriendelijke uitspraken

23 juli

Bij de ceremonie rond de start van de fakkeltocht was aanvankelijk sprake van het toelaten van 3000 toeschouwers. Dit evenement is nu alleen toegankelijk voor enkele genodigden.

De Spelen beginnen op vrijdag 23 juli.

Maatregelen sporters

Ook voor de sporters zelf komen nieuwe maatregelen. Zo wil Seiko Hashimoto, de voorzitter van het organisatiecomité van de Spelen, komende zomer sporters vaker laten testen dan nu gepland.

Hogere frequentie

In de huidige opzet is er sprake van testen om de vier dagen, maar Hashimoto overweegt een hogere frequentie.

Lees meer over
IOCOlympische SpelenCoronavirusCoronavaccinCoronamaatregelenJapan