Gordon overhandigt 41.000 handtekeningen aan minister Dekker
Gordon (52) heeft zijn petitie tegen anonieme haat op social media dinsdag ingediend bij minister voor rechtsbescherming Sander Dekker (46). Ruim 41.000 mensen steunen Gordons initiatief en zetten digitaal een handtekening. De entertainer roep minister Dekker op ervoor te zorgen dat mensen die een account aanmaken op sociale media voortaan een identiteitsbewijs moeten laten zien.
"Iedereen kent jou van tv, maar ik denk dat heel veel mensen die minder bekend zijn dit probleem ook ervaren"
"Het heeft met name te maken met de doodsbedreigingen die ik aan mijn adres heb gekregen", zei Gordon. Daar heeft hij naar eigen zeggen al jaren last van. Hij hekelt vooral de anonimiteit. "Dat daar de grens vervaagt voor die mensen, die achter hun computer de meest vreselijke dingen kunnen sturen. En dan heb ik het met name ook over de jeugd, die onderling enorm te maken heeft met pesten en bedreigingen en foto's versturen onder anonieme accounts. Ik vind dat daar gewoon een einde aan moet komen."
Gordon wil in ieder geval een soort van regelgeving', maar liefst dat mensen een ID-bewijs of DigiD moeten laten zien, zodat de overheid kan zien wie er achter een account zit.
"Een enorm aantal", vindt Dekker. "Ik vind het heel goed dat jij als bekende Nederlander dit probleem aanzwengelt. Iedereen kent jou van tv, maar ik denk dat heel veel mensen die minder bekend zijn dit probleem ook ervaren." Bedreiging en discriminatie zijn ook online al strafbaar, aldus de minister. "Nu zijn er ook bepaalde dingen die niet strafbaar zijn maar die je wel kunnen schaden, denk bijvoorbeeld aan privacyschendingen." Daarover wil hij afspraken maken met platforms, dat duidelijk is waar je met je klacht terechtkunt en dat platforms verantwoordelijkheid krijgen om het er snel af te halen. "Daarin heb je in mij een groot voorvechter."
Anonimiteit vindt de politicus 'een lastige' omdat anonimiteit ook een voordeel heeft. "Wij leven in een fatsoenlijk land waarin je niet bang hoeft te zijn, maar er zijn juist ook landen waarin anonimiteit ook een bepaalde waarde heeft omdat mensen vervolgd worden." Hij wil graag in een volgende regeerperiode, mocht hij dan weer minister zijn, kijken wat er op dat vlak kan worden gedaan.
Gordon heeft al een succesje geboekt in zijn strijd tegen de haatreacties. De website Mediacourant besloot vorige maand te stoppen met reacties onder artikelen, nadat de entertainer juridische stappen zette tegen de haatreacties op het platform. Gordon noemde dat 'een overwinning'.