prins op het witte paard

Royaal terugblikken: 55 jaar geleden trouwden Beatrix en Claus

Door RTL Boulevard/Blauw Bloed··Aangepast:
© ANPRoyaal terugblikken: 55 jaar geleden trouwden Beatrix en Claus
RTL

Inmiddels moet prinses Beatrix (83) het al negentien jaar zonder haar man prins Claus aan haar zijde stellen. Toch is het vandaag, 10 maart, een bijzondere dag. 55 jaar geleden gaf de prinses namelijk het jawoord aan Claus.

"Lieve Trix, ik ben heel trots op je"

Het nieuws over de verloving van prinses Beatrix en de Duitse diplomaat Claus von Amsberg wordt op 28 juni 1965 via radio en televisie bekendgemaakt door koningin Juliana en prins Bernhard. Het nieuws kwam niet helemaal uit de lucht vallen. De hand-in-handfoto die in mei van dat jaar van hen werd gemaakt dook al snel in Engeland op, waarna Claus niet veel later als verloofde van Beatrix aan Nederland werd voorgesteld.

In het najaar van hetzelfde jaar kregen Beatrix en Claus toestemming van de Tweede Kamer en daarna de Eerste Kamer voor het huwelijk. Het verliefde koppel liet er vervolgens geen gras over groeien: op 10 maart 1966 stapten ze in het huwelijksbootje. De burgemeester van Amsterdam, dhr. G. van Hall, voltrok het huwelijk. Na het burgerlijk huwelijk in het stadhuis vond in de Westerkerk de kerkelijke inzegening plaats.

© ANP

Trouwjurk

Alle ogen waren gericht op Beatrix: haar chique bruidsjurk, gemaakt van satin au sable, heeft een indrukwekkende sleep van vijf meter lang en meer dan twee meter breed. Voor de grote dag van de toekomstige koningin is alleen het beste van het beste genoeg. De jurk is ontworpen in Frankrijk door het huis Staron, waarna Maison Linette in Nederland uiteindelijk de jurk maakt.

© ANP

Würtembergdiadeem

De kroon op het werk is misschien wel het Würtembergdiadeem dat Beatrix mag dragen. Haar oma, Wilhelmina, droeg het Würtembergdiadeem tijdens haar inhuldiging. Dat de prinses niet aan ingetogen doet blijkt. Hoewel het diadeem op verschillende manieren wordt gedragen, kiest zij voor de hoogste versie met alle parels. 

© ANP

Speciale gasten

Wie een uitnodiging krijgt voor het huwelijk van de toekomstige koningin van Nederland durft niet zomaar nee te zeggen. Menig royal maakte de agenda leeg om op 10 maart in Amsterdam te kunnen zijn voor de huwelijksvoltrekking van Beatrix en haar Claus. Een deel van de Belgische en Britse koninklijke familie is van de partij, evenals de Noorse prins, kroonprins Juan Carlos van Spanje met zijn vrouw Sofia en de groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg. 

© ANP

Lieve Trix

De warme maaltijd, het zogenaamde déjeuner-dînatoire, wordt genuttigd in het Paleis op de Dam. Prins Bernhard en prins Claus - die sinds deze dag de titel Prins der Nederlanden draagt - nemen het woord. De kersverse man van Beatrix spreekt onder andere de volgende warme woorden: "Mijn liefde voor jou is de afgelopen maanden verrijkt en verdiept. Lieve Trix, ik ben heel trots op je. Ik ben gelukkig met ons besluit vanaf vandaag een nieuw leven met jou te beginnen."

© ANP

Huwelijksreis

Na het grootste huwelijk volgt een grootse huwelijksreis. Beatrix en Claus nemen het ervan door zeven weken lang de wereld te verkennen. Eerst doen ze Mexico aan. Daarna trekt het koppel verder door de Verenigde Staten en Canada waar ze het naar eigen zeggen 'heerlijk' hebben gehad. 

Eenmaal terug in het land nemen ze hun intrek in kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Daar woont Beatrix al sinds 1963. In 1981 verlieten zij het kasteel voor Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Sinds 2014 is de prinses weer terug in Lage Vuursche. 

Lees meer over
Prinses BeatrixPrins Claus