de grens over

Vergeet Wie is de Mol? en stap over naar De Mol België

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© AVROTROSVergeet Wie is de Mol? en stap over naar De Mol België
RTL

De Nederlandse Mol van 2021, Renée Fokker, is sinds twee weken eindelijk van haar geheim verlost. In België staat de saboteur juist op het punt om toe te slaan. 'De Mol' - zoals het programma bij onze zuiderburen heet - is echter niet te vergelijken met onze versie. Veel fans vinden de Belgische variant zelfs beter, maar is dat ook zo? Oordeel zelf.

Onbekende kandidaten

Op zondag 21 maart gaat de zoektocht naar de Mol van start bij de Vlaamse televisiezender Play4, voorheen VIER. Ver gaan ze dit jaar niet, want de tien kandidaten reizen voor het negende seizoen af naar Duitsland. Waar het voor de Nederlandse productie soms nog best een pittige klus is om een groep samen te stellen, hebben ze in België juist keuze zat. Daar maken ze het populaire programma namelijk niet met bekende, maar met 'gewone' mensen. Zo'n 30.000 vrijwilligers schreven zich dit jaar in, maar slechts tien van hen haalde de selectie voor 'het avontuur van hun leven'.

Charlotte Nijs: 'Heb onderschat hoe moeilijk de WIDM-test is'
Lees ook

Charlotte Nijs: 'Heb onderschat hoe moeilijk de WIDM-test is'

Plottwist

Maar of het de tien kandidaten zijn die inmiddels zijn voorgesteld, dat is nog maar de vraag... De Mol staat er namelijk om bekend nogal groots uit de pakken. Zo werd een paar seizoenen terug de saboteur pas aangewezen toen de opnames al van start waren. Presentator Gilles de Coster zei destijds bij HLN: "We proberen elk jaar opnieuw te verrassen en de kijkers op het verkeerde been te zetten. Niet dat we dwangmatig iets nieuws willen introduceren. Maar doen wat niemand verwacht, willen we wel koesteren. Het idee om zonder Mol te vertrekken, vonden we echt gaaf. We wilden dit jaar gewoon met een knal openen. Met als extraatje dat de kijkers bij aanvang voor het eerst meer weten dan de kandidaten."

Ook dit jaar pakken ze weer flink uit. De tien gekozen finalisten zijn namelijk niet zeker van hun plek. In de allereerste aflevering moeten ze het dan ook opnemen tegen tien kandidaten die tijdens de selectie nét buiten de boot vielen.

Oranje schermen

Waar presentator Rik van de Westelaken de kandidaten een groen of rood scherm laat zien, hebben ze in België sinds dit seizoen ook een oranje scherm. Wat dat precies inhoudt is nog niet bekend, maar waarschijnlijk heeft het iets met de extra tien deelnemers te maken. Normaliter wordt met de kleur aangeduid of iemand mag blijven of naar huis moet. In Nederland hebben we een oranje scherm nog nooit gezien. Wel grapte Rik in de officiële podcast van Wie is de Mol? afgelopen seizoen over een blauw scherm toen hem werd gevraagd wat er zou gebeuren als hij een naam verkeerd zou intypen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Presentator

In Nederland hebben we Rik van de Westelaken, de Belgen hebben Gilles de Coster. Waar de Nederlandse deelnemers nogal onder de indruk zijn van Rik en meteen stil zijn zodra hij ten tonele verschijnt, is Gilles meer een gids van de groep. Zo eet hij gezellig mee en interviewt hij de kandidaten. 

De pot

Een ander groot verschil is de pot. In Wie is de Mol? is de groep zelf verantwoordelijk voor het geld, wat soms ook in het voordeel van de Mol werkt. Zo is er in het verleden regelmatig op mysterieuze wijze geld verdwenen. Ook kent het penningmeesterschap soms privileges, waar bijvoorbeeld Mol Kees Tol in zijn seizoen handig gebruik van maakte. Over geld gesproken: het bedrag in De Mol is vele malen hoger dan dat we gewend zijn. Zo kan er makkelijk zo'n 8.000 euro worden verdiend tijdens een opdracht. Dat tikt aan!

Opdrachten

Inmiddels mag dus wel duidelijk zijn dat de Belgen de lat een stuk hoger leggen, ook als het gaat om opdrachten. Zo werden de kandidaten een aantal jaar geleden levend (!) begraven in Mexico. Met een portofoon moesten ze elkaar zien te bevrijden. Je zou er spontaan claustrofobie van krijgen. 

Lees meer over
Wie is de Mol?