waarheid boven tafel

De Verraders vraagt het uiterste en begraaft kandidaten levend

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© De VerradersDe Verraders vraagt het uiterste en begraaft kandidaten levend
RTL

Kees Boot (50), Holly Mae Brood (26) en Diederik Jekel (36) hebben als Verraders de eerste Raad overleefd. "Ik ben héél erg trots op mijn medeverraders, we zijn perfect in sync wat er moet gebeuren", stelt Diederik dan ook. Maar dat niemand veilig is blijkt maar weer tijdens de bloedstollende tweede aflevering van 'De Verraders'.

"Niemand wil verbannen worden"

Tijd voor een nieuw hoofdstuk van het avontuur, en daar doet één iemand in ieder geval niet meer aan mee. Aan het einde van de eerste aflevering werd er door de groep Verraders een zware knoop doorgehakt en besloten ze voetbalman Gertjan Verbeek te vermoorden. "Ze zien je als een gevaar blijkbaar, want anders liquideren ze je niet", reageert hij op het nieuws.

Gertjan ontbreekt dan ook aan de ontbijttafel, waar meteen al de eerste plannetjes voor de volgende Raad worden gesmeden. De eerste zeven deelnemers besluiten namelijk van het moment gebruik te maken en ervoor te kiezen de eerstvolgende die de zaal binnenkomt, de volgende keer weg te stemmen. En dat is niemand minder dan Steven Kazàn...

Niemand blijft gespaard in eerste aflevering De Verraders
Lees ook

Niemand blijft gespaard in eerste aflevering De Verraders

Lang de tijd om het verlies van Gertjan te verwerken is er niet, want de groep moet zich verdelen in drie teams aan de hand van de volgende woorden: acrofobie, taphefobie en trypanofobie. Pas op de locatie wordt duidelijk wat van hen verwacht wordt en dat valt vooral de groep die gekozen heeft voor taphefobie zwaar. Zij worden namelijk levend begraven en moeten ieder twintig minuten onder de grond blijven. Kiest een van hen ervoor vroegtijdig weer 'tot leven' te komen, dan moet de rest vijf minuten langer onder zeil blijven. Hoewel de kandidaten eerst nog wel rustig kunnen blijven, wordt er mentaal héél veel van hen gevraagd als presentator Tijl Beckand even later zand op de kisten gooit. Toch houden ze het allemaal twintig minuten vol, waardoor ze een kilo zilver winnen en Chatilla van Grinsven een schild.

De volgende groep, die koos voor acrofobie, staat ook een pittige opdracht te wachten en mag gaan tokkelen. Alleen als ze alle vijf de test aandurven winnen ze het zilver. "Het was een beetje een voor allen en allen voor een, zoals de drie musketiers", aldus Francis van Broekhuizen. Omdat Edson da Graça zich opoffert als eerste te gaan, verdient ook hij een schild.

De laatste groep met trypanofobie gaat op weg naar een oud klooster, waar het vreemd ruikt. Als ze iemand in een doktersjas voorbij zien komen hebben ze allemaal door: we gaan iets doen met naalden. Al blijkt dat achteraf niet helemaal waar... Er zijn inderdaad naalden aanwezig, maar het is allemaal een mentaal spelletje. Als Kees Boot als eerste de kamer ingaat, blijkt dat hij een schild kan verdienen als het hem lukt de laatste te zijn die zich 'laat prikken'. Hij voert dan ook een toneelstukje op, maar het is niet overtuigend genoeg, want na hem gaat Loiza Lamers alsnog naar binnen. Als Loek Peters aan de beurt is haalt hij werkelijk álles uit de kast voor het begeerde schild. Maar iedereen besluit naar binnen te gaan, waardoor ze wél het zilver verdienen, maar geen schild.

En hoewel zo'n schild handig lijkt, want je kan niet in de nacht worden vermoord, blijkt tijdens de Raad dat het juist ook een gevaar kan zijn. Want Edson da Graça en zijn schild krijgen de meeste stemmen van de groep, die zo hopen hun eigen hachje te redden. Met het vertrek van het schild is er namelijk een grote overlevingskans. "Niemand wil verbannen worden. Ik was nog niet eens bezig met de eindstreep, zover was ik nog niet eens. Maar je wilt wel zo ver mogelijk in het spel komen", vertelt hij na afloop. 

Gaby Blaaser was de allereerste afvaller en werd door de Verraders al vermoord voordat het spel goed en wel begonnen was. Wie hun volgende slachtoffer is zie je je zaterdag om 21.30 uur bij RTL 4.

Lees meer over
De Verraders