7x het beste van 13 seizoenen Zondag met Lubach
Voor meer dan een miljoen kijkers is het ieder weekend vaste prik: 'Zondag met Lubach'. Na dertien seizoenen, 118 afleveringen, een Gouden Televizier-Ring en een Zilveren Nipkowschijf zwaait Arjen Lubach (41) af. Omdat de presentator op zijn hoogtepunt wil stoppen, is het hoog tijd om die hoogtepunten eens op een rij te zetten.
Even voorstellen aan Trump
Toen de hele wereld toekeek hoe Donald Trump in 2017 werd verkozen tot 45ste president van de Verenigde Staten besloot de redactie van Lubach om Trump kennis te laten maken met ons kleine kikkerlandje. Een groter succes dan een viral video met ruim 28 miljoen views op de teller hadden zij zich niet kunnen wensen.
RUMAG & Rode Kruis
Toen zakenblad Quote erachter kwam dat RUMAG grofweg tussen de 35.000 en 55.000 euro overhield aan een actie voor het Rode Kruis, besloot Lubach hen aan het, eh... kruis te nagelen. Het businessmodel waarmee het bedrijf geld verdiende met gejatte zinnen die ze uit het Engels lieten vertalen was tot daaraan toe, maar de presentator kon niet verkroppen dat het bedrijf aan het begin van de coronacrisis er vooral zelf financieel beter van werd.
Daarop lanceerde hij zijn eigen site LUBAG.nl waar shirtjes verkocht werden die verdacht veel leken op de exemplaren van RUMAG. De plottwist: hiervan ging wel de volledige opbrengst naar het Rode Kruis. De CEO van RUMAG stapte na dit kritische item op.
NRA
Het absurde recht op wapenbezit in de Verenigde Staten was het onderwerp van gesprek in een andere viral video van Lubach. In drie luttele minuten legde de presentator uit dat Amerikanen last hebben van Nonsensical Rifle Addiction (NRA). Geen onbelangrijk detail: de National Rifle Association (NRA dus) is een Amerikaanse belangenclub die zich inzet voor vuurwapenbezit van burgers.
De online fabeltjesfuik
Fabeltjesfuik werd bíjna woord van het jaar 2020 door Lubach. Volgens de presentator ontstond er wantrouwen richting de overheid en media. Dat kwam volgens hem omdat op social media een circuit aan mensen, onder wie bijvoorbeeld Lange Frans, in de fabeltjesfuik vast kwam te zitten met radicale ideeën tot gevolg.
De monarchie
In seizoen twee van Zondag met Lubach trad de presentator al als een heuse influencer op. Hij kreeg maar liefst 65.000 mensen zover om een petitie te ondertekenen nadat hij besloot dat hij wel farao van Nederland wilde worden. Door de hoeveelheid handtekeningen moest de Tweede Kamer dit burgerinitiatief daadwerkelijk bespreken. Het verbaast je vast niet dat het initiatief uiteindelijk werd afgeraden.
The Green Happiness
Toen in 2016 een interview met de dames van The Green Happiness - 'eieren zijn de menstruatie van een kip' - in het NRC verscheen, vond Lubach het zijn taak om het interview door te nemen op nationale televisie. Lubach stuitte niet alleen op een hoop taalfouten, maar ook op klinkklare onzin.
Grapperhouse
De Nederlandse politiek was tijdens alle seizoenen één van de favoriete onderwerpen om te bespreken in Zondag met Lubach. Minister Grapperhaus werd voor zijn aanstelling als nieuwe minister van Justitie en Veiligheid zelfs getrakteerd op een nieuw muziekgenre: grapperhouse.