het nieuwe leonormaal

Gebruiken Spaanse royals Leonor (15) om populariteit op te krikken?

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPGebruiken Spaanse royals Leonor (15) om populariteit op te krikken?
RTL

Onze kroonprinses Amalia (17) hoeft tot haar achttiende verjaardag niks te doen, dat maakt koning Willem-Alexander al jaren duidelijk. Toch kijken de koninklijke families om ons heen anders tegen hun troonopvolgers aan. Prinses Leonor (15) van Spanje wordt al een tijdje klaargestoomd voor haar koninklijke taken, met vandaag als kers op de taart haar eerste solo-optreden zónder koning Felipe en koningin Letizia. Gaat het om een charmeoffensief van de Spaanse royals?

Vandaag was de oudste dochter van koning Felipe aanwezig bij het 30-jarig jubileum van het Cervantes Instituut in Madrid, de plek waar zij in 2018 ook al haar eerste toespraak gaf. Toen werd ze nog bijgestaan door haar ouders en las ze het eerste artikel van de Spaanse grondwet voor, ter viering van de veertigste verjaardag van de Spaanse grondwet.

Leonor schonk vandaag een kopie van de grondwet aan het instituut. Ook nam ze een kopie van een boek mee, waar zij haar jongere zus Sofia uit voorlas. De dag werd afgesloten met een rondleiding.

© ANP

Prinses Leonor en prinses Sofia zijn - in vergelijking tot Amalia, Alexia en Ariane - opvallend vaak te zien bij officiële bezoeken. "In Spanje pakken ze het net even wat anders aan dan in Nederland", legt royaltyverslaggever Annemarie de Kunder uit. "Prinses Leonor wordt al op jonge leeftijd naar voren geschoven, gaat regelmatig met haar ouders mee op pad en houdt zo nu en dan een toespraak. In Nederland gaat Amalia tot haar 18e verjaardag geen koninklijke taken verrichten en zelfs daarna is het nog maar de vraag, want ze gaat eerst nog studeren."

Waar in Nederland het koningspaar zeer populair is, is dat niet het geval voor Felipe en Letizia. "In Nederland kunnen we het ons ook veroorloven om te wachten met het inzetten van Amalia, want koning Willem-Alexander en Maxima genieten zelf grote populariteit en dus is een charmeoffensief niet nodig." In Spanje is dat anders. "Daar staat sowieso een gedeelte van het land niet achter hun koningshuis en zijn sommige leden op z'n zachtst gezegd niet populair."

© ANP

Het Spaanse koningshuis heeft de afgelopen jaren heel wat deuken in het imago opgelopen. Koning Juan Carlos maakt het misschien nog wel het bontst. Hij kwam onder vuur te liggen na een corruptieonderzoek en werd beschuldigd van belastingontduiking. Inmiddels is duidelijk dat hij 4 miljoen euro moet terugbetalen. Ondertussen vluchtte hij naar de Verenigde Arabische Emiraten, mét zijn minnares. Zijn liefdesleven en weelderige levensstijl werden hierdoor ook weer onder de loep genomen. 

Annemarie: "Koning Juan Carlos is verbannen naar het buitenland om duistere praktijken en koningin Letizia staat bekend als een onsympathieke vrouw die haar schoonmoeder en man in het openbaar afsnauwt. En die schoonmoeder, koningin Sofia, kan juist niet zoveel fout doen in de ogen van de Spanjaarden. Zij heeft jaren te maken gehad met een overspelige echtgenoot en wordt gezien als de vrouw die de familie en de monarchie bij elkaar probeert te houden ondanks alle schandalen."

Wordt Leonor dan nu vooral 'gebruikt' om de populariteit van de royals op te krikken? Volgens Annemarie is dat te kort door de bocht. "Bij veel koninklijke families is het de normaalste zaak van de wereld om de toekomstige troonopvolger op speelse wijze te laten wennen aan zijn of haar toekomstige rol. Ook de Zweedse prinses Estelle gaat van kleins af aan regelmatig met haar ouders mee op pad en ze lijkt er ook echt van te genieten. Op deze manier wordt het volk alvast warm gemaakt voor de toekomstige generatie en dat is natuurlijk belangrijk voor het voortbestaan van een monarchie."

Leonor kan dankzij haar officiële bezoek wel een boost geven aan het koningshuis, zo vindt Annemarie. "Het straalt ook weer goed af op het koningspaar, want koning Felipe en koningin Letizia geven op deze manier aan; wij nemen onze bevoorrechte positie serieus en geven dat ook onze dochters mee en laten hen op deze manier iets terug doen voor de maatschappij."

Tijdens het eerste solo-optreden van Leonor werd wel meteen duidelijk hoe populair zij is. "Er stonden veel mensen langs de kant die haar nariepen en ze maakten foto's van haar. De prinses maakte bij aankomst nog even een kort uitstapje om wat dichterbij de fans te komen, maar door de anderhalvemeterregel en het mondkapje bleef het bij een vriendelijke zwaai op afstand."
© ANP
Lees meer over
Annemarie de KunderKoning Felipe