Nog 50 dagen tot het songfestival: wat kunnen we verwachten?
Over 50 dagen is het zover: de grote finale van het Eurovisiesongfestival. Het coronavirus gooide vorig jaar roet in het eten en ook nu is er nog veel onduidelijkheid over het event. Gisteren werd bekend dat er in elk geval wel publiek aanwezig mag zijn bij de shows. Hoe staat het er verder voor met de organisatie? We vroegen het aan kenner Aran Bade.
"Wat ik nu al merk is de veerkracht van de gemeente Rotterdam"
De organisatie van het Eurovisiesongfestival heeft verschillende draaiboeken klaarliggen. Hoe het er nu naar uitziet, gaan ze voor scenario B. Dat houdt in dat er wel publiek bij mag zijn, maar dat het daarbij gaat om een kleiner aantal. De artiesten komen gewoon naar Rotterdam, maar de delegaties zijn minder groot. Ook worden de activiteiten rondom het festival aangepast.
Aran is positief gestemd over dit scenario: "Dit is het meest veelbelovende scenario voor de Nederlandse organisatie en een realistische optie. Als je middenin een lockdown dit kan afspreken en realiseren met de overheid dan stemt dat positief voor de verdere ontwikkelingen komende weken."
Het kabinet heeft besloten om van het songfestival een Fieldlab Event te maken om te onderzoeken of grotere evenementen weer op een veilige en verantwoorde manier kunnen worden gehouden. Aran vindt dit een goede stap. "Hierdoor creëer je kansen gebaseerd op de eerdere resultaten. Dit stemt positief zodat het publiek op een veilige manier in Ahoy kan komen."
De entertainmentdeskundige is maar wat blij dat er publiek aanwezig zal zijn. "Het vieren van muziek, het overbruggen van verschillen en culturen; de sfeer wordt meer benadrukt met live publiek. Uiteindelijk zal dat ook de live tv-show ten goede komen, maar het belangrijkste is dat de fans die erbij willen zijn die mogelijkheid krijgen."
De artiesten
Voor de deelnemende artiesten is het ook een groot pluspunt dat zijn straks voor een live publiek mogen optreden. Aran sprak Jeangu Macrooy vlak na de bekendmaking van zijn nummer 'Birth Of A New Age'. "Hij wil die energie over kunnen brengen van zijn muziek. Dat werkt natuurlijk beter met live publiek."
Daarnaast hebben de deelnemende artiesten vaak al een jaar niet op kunnen treden. "Ze hebben geen connectie meer met hun fans en dat zorgt voor onzekerheden. Dat er straks per show waarschijnlijk 3500 mensen in Ahoy kunnen zijn versterkt dat gevoel van euforie. Dat het weer kan."
Ook denkt Aran dat het publiek de inzendingen naar een hoger niveau kan tillen en misschien zelfs de winst kan beïnvloeden. "Mensen thuis zien straks blije artiesten en kunnen die avond kiezen voor het gevoel dat we thuis ook allemaal voelen. Dat we komende periode weer meer mogen en in vrijheid zonder corona weer alles kunnen doen."
De organisatie
De kogel is dan door de kerk wat betreft publiek, toch is er nog een hoop onzeker wat betreft de organisatie van het festival. "De organisatie volgt de corona-ontwikkelingen op de voet en anticipeert op nieuwe situaties. Er is een positieve mindset die juist nu zo belangrijk is. Niet alleen voor het songfestival, maar voor alle stappen voorwaarts die we moeten maken om uit de crisis te komen."
Volgens Aran houdt Executive Producer Sietse Bakker alle resultaten van de eerdere experimenten nauwlettend in de gaten. "Daarop anticiperen schept mogelijkheden. De gedrevenheid om een fantastische tv-show neer te zetten is groot. Om aan de wereld te laten zien dat Nederland dit kan en om te laten zien aan iedereen die snakt naar versoepelingen en nieuwe mogelijkheden dat het mogelijk is."
De pers
Ook voor de pers is het dit jaar anders dan voorgaande jaren. "De songfestivalweek is voor mij normaal heel intensief, met veel persconferenties, repetities en interviews. Dat alles in een stad waar men een jaar intens heeft toegeleefd naar dat moment. Een gevoel van trots dat ze hun land en stad aan iedereen kunnen laten zien. Dat gevoel hoop ik dit jaar ook in Rotterdam te ervaren. Ondanks alle maatregelen."
Dit jaar zullen er minder buitenlandse journalisten aanwezig zijn. De feestjes die normaal georganiseerd worden zijn er dit jaar ook niet. "Rotterdam verdient natuurlijk een volledig corona-vrij festival, met feestjes in de binnenstad en journalisten in de hotels. Dit zal anders zijn. Wat ik nu al merk is de veerkracht van de gemeente Rotterdam. Ze bedenken nieuwe ideeën en passen zich aan met inachtneming van de maatregelen. Dit stemt positief voor de songfestivalweek straks: dat het toch een hoogtepunt voor Nederland wordt."