The Iron Anniversary

'Game of Thrones was voor HBO tien jaar geleden een enorme gok'

Door RTL Boulevard ··Aangepast:
© Television 360'Game of Thrones was voor HBO tien jaar geleden een enorme gok'
RTL

Het is alweer tien jaar geleden dat de strijd om de troon losbarstte. Hoewel veel fans een beetje een nare smaak hebben overgehouden aan het slotseizoen, zijn er nog altijd wereldwijd miljoenen fans. Hoe kan het dat 'Game of Thrones' nog altijd zo populair is? Wij vroegen het onze entertainmentdeskundige Eric de Munck (37).

"Stoppen op je hoogtepunt vergt veel discipline"

Deze maand viert HBO de tiende verjaardag van de fantasyserie door alle acht seizoenen opnieuw uit te zenden in Amerika. Hoewel de show genoeg fans rijk is, zijn er ook veel mensen die er maar niet doorheen kunnen komen. Het is een beetje als koriander: you either love it or hate it. Eric de Munck hoort overduidelijk bij de eerste groep. "Ik was een van de fans van het allereerste uur en dat kwam vooral omdat Game of Thrones de eerste serie was die echt álles had", vertelt hij aan ons.

"Er werd gelet op details en de special effects waren baanbrekend, waardoor je compleet de serie ingezogen werd. In combinatie met de toch controversiële verhaallijnen had de serie voor ieder wat wils. Door die mix werd-ie denk ik zo’n groot succes en bleef-ie dat ook." Maar door die setting had de serie volgens hem wel een 'alles-of-nietsprincipe', iets wat je nu bijvoorbeeld weer ziet bij de Netflix-hit Bridgerton.

HBO viert 10-jarig jubileum Game of Thrones voor de fans
Lees ook

HBO viert 10-jarig jubileum Game of Thrones voor de fans

Volgens Eric is het nog maar de vraag hoe Game of Thrones zich de aankomende jaren gaat ontwikkelen. Volgens hem is de tv-wereld sinds de start van GOT tien jaar geleden namelijk enorm veranderd. "Eigenlijk was dit de laatste zogenaamde ‘watercooler-show’, dus een serie die je één keer per week tegelijkertijd kijkt op televisie en waar je dan de volgende dag met je vrienden en collega’s over praat bij de koffieautomaat", legt hij uit. "Die tijd krijgen we nooit meer terug, zo enorm gaat het nooit meer worden. Maar net als bij bijvoorbeeld Friends is de serie redelijk tijdloos, een soort over-de-top-soap vind ik het, dus in marathonvorm zal hij altijd aantrekkelijk blijven om te streamen, denk ik.'

En dan zijn er natuurlijk ook nog alle spin-offs die in ontwikkeling zijn. En hoewel het op het eerste gezicht niet meteen een gouden combinatie lijkt, komt er zelfs een heuse Game of Thrones-musical. Iets wat de zender volgens de entertainmentdeskundige eerder had moeten doen. Hij verklaart: "Eigenlijk is het gek dat het relatief lang geduurd heeft voordat HBO met spin-offs op de proppen gekomen is. De laatste aflevering van Game of Thrones is alweer twee jaar geleden en eigenlijk hadden ze metéén met iets moeten komen. Nu is het voor veel fans toch wat weggezakt." Desalniettemin denkt hij dat de naam nog steeds zó gigantisch is dat er, net als bij bijvoorbeeld Star Wars, nog genoeg succes te behalen valt. "Ik heb er zelf ook enórm veel zin in."

Voor veel acteurs betekende de HBO-show hun grote doorbraak, neem bijvoorbeeld Emilia Clarke. Maar ook 'onze' Michiel Huisman en Carice van Houten werden bij het grote publiek in Amerika bekend door zich te verbinden aan de serie. Mede daardoor werd de serie zo enorm goed ontvangen volgens Eric: door de relatief onbekende acteurs werd je compleet de serie ingezogen. Daarnaast was het volgens hem ook een geldkwestie: "Er zaten zo enorm veel rollen in de serie, dat er een goede balans was tussen een aantal ervaren acteurs en veel nieuwelingen. Daardoor kon er - zeker in het begin - meer geld naar de look and feel van GOT dan naar de extreme salarissen van A-sterren."

Dat sommige castleden moeite hadden met het verwerken van de immense populariteit van de show en zelfs last kregen van mentale problemen, is volgens Eric logisch. "Niemand had in het begin verwacht dat GOT zo’n gigantische hit zou worden. Het was voor HBO echt een enorme gok en daardoor denk ik dat het voor veel acteurs ook een verrassing was dat ze overladen werden met fans, maar ook met bakken kritiek. Dat doet iets met je, zeker als je nog jong en onervaren bent. Want vergeet niet: de meeste jonge sterren groeiden op terwijl ze in de serie zaten, dus dan mis je compleet een normale jeugd of normaal studentenleven. Ik snap wel dat je dan snakt naar een relatief 'gewoon' bestaan na acht seizoenen."

Hoewel het inmiddels alweer twee jaar geleden is dat de laatste aflevering werd uitgezonden, zijn veel fans nog altijd ontevreden met het laatste seizoen. Eric is het daar eigenlijk wel mee eens. Al zie je volgens hem sowieso vaak dat een serie eigenlijk maar twee of drie seizoen écht verrast. "Daarna is de creatieve koek gewoon op."

"Maar het succes drijft makers altijd om tóch door en door te blijven gaan, wat dat betreft vind ik het meer dan te respecteren dat ze na die acht seizoenen gestopt zijn. Qua succes hadden ze nog makkelijk door kunnen gaan, maar stoppen op je hoogtepunt vergt veel discipline. Blij dat ze zich daar aan hebben gehouden, daardoor blijft GOT ook langer episch en historisch, in plaats van dat de serie als een nachtkaars uit was gegaan."

Lees meer over
Game of Thrones