53N8MERRIE

Gemeente Breda verleent geen vergunning aan 538 Oranjedag

Door RTL Boulevard ··Aangepast:
© ANPGemeente Breda verleent geen vergunning aan 538 Oranjedag
RTL

Het veelbesproken koningsdagfeest van Radio 538 in Breda gaat zaterdag toch niet door. De gemeente geeft geen vergunning voor het proefevenement van Fieldlab, waar 10.000 mensen naartoe zouden gaan. Dat heeft de zender maandagmiddag laten weten. Alle kaarthouders krijgen hun geld terug.

"Als burgemeester sta ik pal voor de veiligheid van de politieagenten, omwonenden en bezoekers van het evenement"

In een verklaring laat de gemeente weten: "De politie krijgt steeds meer signalen dat 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de Fieldlabs aan zal trekken met alle veiligheidsrisico’s van dien. Als burgemeester sta ik pal voor de veiligheid van de politieagenten, omwonenden en bezoekers van het evenement. Ik betreur het, maar op basis van deze informatie kan ik niet anders dan geen vergunning verlenen voor 538 Oranjedag op 24 april op het Chasséveld." 

Petitie tegen 538 Oranjedag leidt tot overbelasting petities.nl
Lees ook

Petitie tegen 538 Oranjedag leidt tot overbelasting petities.nl

Ook Radio 538 heeft inmiddels gereageerd op de beslissing. Coco Hermans, radio directeur bij 538, laat weten: "Met 538 Oranjedag wilde 538 als Fieldlab-evenement bijdragen aan de organisatie van veilige en verantwoorde events in de toekomst. We gaan er alles aan doen om samen met de 538-dj’s en artiesten alsnog op 27 april het Koningsdag-gevoel bij 17 miljoen mensen thuis te brengen. Want Koningsdag = 538." 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Inmiddels heeft ook André Rouvoet van GGD GHOR op het nieuws gereageerd. "Wij hadden grote zorgen in medische zin over het event in Breda." De GGD heeft volgens hem wel "steun voor het idee met experimenten, pilots en Fieldlabs waarmee je de samenleving langzaam maar zeker weer gaat openstellen". Maar de besmettingscijfers en het aantal patiënten in ziekenhuizen zijn volgens Rouvoet nog te hoog.

Een woordvoerder van Fieldlab laat weten: "Dit zet een streep door een belangrijk deel van ons onderzoek, namelijk de fase waarin wij eerder opgedane ervaringen willen toetsen met een groter publiek." 

De organisatie blijft werken aan een terugkeer van veilige en verantwoorde evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit. Het Startschotgala in Lichtenvoorde, een ander proefevenement voor 10.000 bezoekers, is vooralsnog alleen verplaatst. Vanwege de ophef kijkt de organisatie naar een nieuwe datum van het festival, dat oorspronkelijk op 1 mei zou plaatsvinden. In principe blijft dat Fieldlab-onderzoek voorlopig dus gewoon staan, aldus de woordvoerder. "We denken dat we aan de hand van onze resultaten iets betekenen voor de samenleving als geheel en dat het gaat om op een veilige en verantwoorde manier mensen samen te kunnen brengen."

Tot slot laat het Amphia Ziekenhuis in een verklaring weten te zijn opgelucht. De medewerkers van het ziekenhuis vinden het een "verstandig besluit". "Veel medewerkers keken op tegen de mogelijke extra zorg die door het festival zou komen", aldus de woordvoerder.

De petitie van chirurg Rogier Crolla tegen het evenement is meer dan 370.000 keer ondertekend. De ziekenhuiswoordvoerder zegt dat Crolla dit niet had verwacht. "Het laat zien dat dit nog gevoelig ligt."

Over het feest ontstond de afgelopen dagen ophef. Medewerkers van het nabij gelegen Amphia Ziekenhuis startten zaterdag een petitie om ervoor te zorgen dat het feest niet doorgaat. Ze kregen veel bijval, meer dan 360.000 mensen hebben hun handtekening gezet.

Lees meer over
Koningsdag