Talitha Muusse uit kritiek op oude werkgever na Op1-ophef
Talitha Muusse was slechts drie maanden één van de gezichten van 'Op1'. De presentatrice sloot haar tijd bij het praatprogramma voortijdig af omdat KRO-NCRV voorwaarden stelde die botsten met haar persoonlijke en professionele waarden. In 'De Podcast over Media' vertelt de 29-jarige nu dat het lastig is om andere idealen te hebben.
"Er is een gevestigde manier van denken die verdedigd wordt"
Talitha, die van januari tot april een presentatieduo met Sven Kockelmann vormde op de zondagavond, werd begin vorige maand teruggefloten toen ze haar volgers via Twitter opriep om naar Den Haag te komen om daar na te praten over onder meer het debat over de verkenningschaos en Omtzigt-gate. Van de omroep mocht ze niet meer meepraten met politieke gesprekken aan tafel. Omdat die voorwaarde haar journalistieke vrijheid in de weg stond, besloot Talitha het programma niet langer te presenteren.
"Ik merkte dat ik daar als outsider kwam en dan heel vaak dingen aankaartte waarna er vervolgens tegenargumenten werden gebruikt waarom mijn perspectief naïef is of niet relevant of niet belangrijk of het niet zo zit", zegt ze nu in de podcast. "Ik vond dat als nieuwkomer best wel heftig om te ervaren. Er is een gevestigde manier van denken die verdedigd wordt."
Naast dat Talitha de makers van Op1 in de podcast verwijt weinig afstand tot Den Haag te houden, klaagt ze ook over de onderzoeksredactie van het programma. "Je hebt niet de onderzoeksredactie van een krant en daar wordt ook niet mee samengewerkt. Wat je nu krijgt: ik zit daar en die avond komt Ab Osterhaus. Die verwacht dat de Britse variant komende week heel groot is in Nederland en voor veel besmettingen kan zorgen. Maar ik kan dat niet laten controleren", aldus de presentatrice.
"Ik kan hem alleen maar vragen of hij denkt dat zijn cijfers kloppen. Ik vind dat een hele zwakke controlefunctie. Ik draag bij aan een beeld dat ik niet zelf kan checken en dat vond ik heel frustrerend. Ik heb daar bezwaar bij. Maar dan werd er gezegd: hij is een autoriteit."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"Omroepen leveren een eigen redactie voor hun presentatieduo. De KRO-NCRV had alleen een eindredacteur, anderen hebben een eigen redactie om zich heen", legt hoofdredacteur van omroep WNL Bert Huisjes, die ook nauw betrokken is bij Op1, naar aanleiding van de podcast uit in het radioprogramma Spraakmakers.
Ook neemt hij het daar op voor Talitha: "Als journalist kun je vragen stellen en aanklagen, maar je bent geen rechter of opiniemaker. Het is niet zo erg om vast te stellen dat een rol je niet past (...) Ze draaide twee maanden mee. Als je dan de beginselen niet voelt: het is ook maar kort. De beginselen zijn gelijk aan die van de NPO."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.