Jeangu en Akwasi blij met excuses van burgemeester Halsema
Jeangu Macrooy en Akwasi zijn enorm blij met de excuses van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema voor het slavernijverleden. Dat laten de artiesten weten op Instagram. Volgens Akwasi is de excuses van Halsema een stap in de goede richting.
"Dit jaar gaat de boeken in!"
‘De speech van de burgemeester van Amsterdam, de historische excuses, de emotie, de verbinding, de bezinning; vandaag was een bijzondere dag!’, zo schrijft Jeangu op Instagram. ‘We zijn weer een stap dichterbij een herdenking en een viering die recht doen aan ons gedeelde verleden. Wan Switi Manspasi!’ Dat laatste is Sranantongo voor 'een goede emancipatiedag'. Het is op 1 juli 158 jaar geleden dat Nederland bij wet de slavernij heeft afgeschaft in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. In Nederland staat deze dag vooral bekend als Keti Koti, maar het wordt ook wel Manspasi genoemd.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Ook Akwasi is erg blij met de excuses van Halsema. ‘Als ik terugkijk naar mijn speech van 6 jaar geleden en kijk naar nu, zie ik in dat we stappen maken,’ zo schrijft de artiest en oprichter van Omroep ZWART. ‘Dit jaar gaat de boeken in, Amsterdam. Well done. Iedere stap vooruit is er namelijk één in de juiste richting.’
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Rapper Ronnie Flex uit vooral zijn onbegrip over de woede rondom de excuses, die ook heerste op sociale media. "Snap echt niet waarom mensen negatieve gevoelens krijgen bij het aanbieden van die excuses.. in mijn gedachte draai ik de rollen om en vraag ik me af hoe ik me erbij zou voelen om die excuses aan te bieden.. ik zou er gewoon cool mee zijn al was het 3000 jaar geleden."
Radiozender FunX startte een week geleden een petitie om van Keti Koti een nationale feest- en herdenkingsdag te maken. Die is inmiddels al zo'n 55.000 keer ondertekend. Behalve een nationale feest- en herdenkingsdag vragen ze de regering formeel excuses aan te bieden voor de Nederlandse rol in de trans-Atlantische slavernij. Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die formeel excuses maakt. Ook Utrecht, Den Haag en Rotterdam overwegen dit te doen. Britse steden als Londen, Liverpool en Chicago en Charleston in de Verenigde Staten gingen Amsterdam al voor.