(Niet) de hort op

Jort Kelder presenteert vanavond Op1 ondanks FvD-ophef

Door ANP/RTL Boulevard ··Aangepast:
© ANPJort Kelder presenteert vanavond Op1 ondanks FvD-ophef
RTL

Jort Kelder (56) presenteert donderdagavond talkshow 'Op1', ondanks de commotie over de campagnefilmpjes voor Forum voor Democratie die hij heeft gefinancierd. Omroep WNL, voor wie Jort de talkshow presenteert, was de afgelopen dagen niet voor commentaar bereikbaar. Maar in een vooraankondiging van het programma op NPO 1 was te zien dat de omstreden presentator donderdag gewoon aanschuift.

Het Commissariaat voor de Media maakte donderdag bekend een onderzoek in te stellen naar de FvD-filmpjes. De zaak kwam aan het licht nadat partijleider Thierry Baudet vorige week in een podcast Jort had bedankt voor zijn steun. Hierna bevestigde Jort het nieuws in zijn eigen podcast.

De presentator maakt voor de NPO diverse programma’s. Zo is hij presentator van Op1 en maakt hij voor AVROTROS het radioprogramma Kelder & Co. NPO en AVROTROS lieten woensdag en donderdag weten geen enkele reden te zien om in te grijpen. Een reactie van WNL bleef tot nu toe uit.

Jort Kelder zingt Viva Hollandia in Op1: 'Kan zo naar The Voice'
Lees ook

Jort Kelder zingt Viva Hollandia in Op1: 'Kan zo naar The Voice'

De presentator zelf is zich van geen kwaad bewust, stelt hij in zijn podcast. Hij claimt "geen enkele financiële band met Forum voor Democratie te hebben". Jort kwam al eerder in opspraak omdat hij zijn persoonlijke goede vriend, demissionair premier Mark Rutte, een uitzending lang te gast had in Kelder & Co. Deze uitzending was vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Het Commissariaat voor de Media kondigde eerder al een groot onderzoek aan naar mogelijke politieke beïnvloeding van (publieke) media. Maar de kwestie Jort Kelder leidde de afgelopen dagen tot zoveel ophef dat het commissariaat deze zaak apart gaat onderzoeken. De mediawaakhond moet er op toezien dat het media-aanbod tot stand komt zonder enige overheidsinvloeden.

Lees meer over
Jort KelderThierry BaudetOp1