zwarte dag

Acteursvakbond neemt het op voor Scarlett Johansson: 'Disney moet zich schamen'

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© Getty ImagesActeursvakbond neemt het op voor Scarlett Johansson: 'Disney moet zich schamen'
RTL

The Walt Disney Company heeft zich in de reactie op de rechtszaak van Scarlett Johansson (36) schuldig gemaakt aan 'gender shaming' en treiteren. Dat stelt de voorzitter van acteursbond SAG-AFTRA. Volgens Gabrielle Carteris (60) moet het bedrijf zich schamen voor dat gedrag, zo liet ze vrijdag weten in een statement.

"Dit soort aanvallen hoort niet thuis in onze samenleving"

Scarlett heeft Disney aangeklaagd omdat het concern haar nieuwste film Black Widow tegelijkertijd in de bioscoop en op Disney+ heeft uitgebracht. De actrice meent dat ze hierdoor flink wat geld is misgelopen, omdat ze bonussen krijgt bij een hoge box office-opbrengst.

Fans steunen Scarlett Johansson in zaak tegen Disney
Lees ook

Fans steunen Scarlett Johansson in zaak tegen Disney

Het mediabedrijf noemde de rechtszaak in een reactie 'treurig en zorgwekkend' en meende dat de actrice 'meedogenloze minachting' toonde voor de gevolgen van de wereldwijde coronacrisis. "Disney heeft volledig voldaan aan de voorwaarden van het contract van mevrouw Johansson en daarnaast heeft de release van Black Widow op Disney+ haar kans op extra compensatie bovenop de 20 miljoen die ze al heeft ontvangen significant verhoogd."

Actrice Gabrielle Carteris stoort zich mateloos aan dat statement, liet ze vrijdag weten. "Vrouwen zijn niet meedogenloos als ze zich hard maken om eerlijk beloond te worden - ze nemen het voortouw in de strijd om economische gelijkheid", aldus de vakbondsvoorzitter. "Vrouwen zijn decennia lang het slachtoffer geweest van inkomensongelijkheid en ze worden nu nog verder aangevallen in uitspraken zoals die in het statement van Disney. Dit soort aanvallen hoort niet thuis in onze samenleving."

Lees meer over
Scarlett Johansson