Sinan Can nam vork mee uit de keuken van Saddam Hoessein
Programmamaker Sinan Can (44), die vaak reportages maakt in verre landen, neemt op bijzondere historische plekken vaak kleine souvenirs mee die daar achteloos zijn achtergelaten. Zo was Can onlangs in het Midden-Oosten, waar hij de schuilplaats bezocht waar Saddam Hoessein in december 2003 werd gepakt. Hier lag nog een vork uit die tijd.
"Ik ben een soort Boudewijn Büch, die hoop dat later, als je oud bent en de verhalen begint te vergeten, dit soort dingen je helpt te weten wat je gedaan hebt"
Dat vertelt hij in de podcast Dit komt nooit meer goed van Malou Holshuijsen en Roos Schlikker. "Saddam had alleen een kok bij zich in dat gat, hij ging natuurlijk niet zelf zijn eitje bakken", vertelt de programmamaker. "Het zag eruit als een soort gaarkeuken."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Eerder nam hij een stukje decoratie mee uit de tuin van de voormalige Libische leider Moammar Kadaffi en vond hij een verlaten cassettebandje in de boerderij waar Bin Laden zijn plannen voor 9/11 maakte. "Ik heb het nog nooit beluisterd, dus weet niet of er een boodschap van hem op staat of een opname van The Beatles, waar hij fan van was", lacht Sinan in de podcast.
Hij bewaart zijn parafernalia in een kastje. "Ik ben een soort Boudewijn Büch, die hoop dat later, als je oud bent en de verhalen begint te vergeten, dit soort dingen je helpt te weten wat je gedaan hebt."
De reizen naar het Midden-Oosten eisen wel hun tol, ZO erkent hij. "Soms helpt het om verhalen door te vertellen, maar soms doe ik dat niet omdat het te heftig is wat ik heb meegemaakt. Soms verlies je het vertrouwen in de mensheid door wat je allemaal ziet. Ik heb sombere dagen, dat ik geloof dat het niet meer goed komt met de wereld. We leren niet van de geschiedenis, alles herhaalt zich."
Zo vreest hij dat er nu in Syrië een generatie verwaarloosde wezen opgroeit die over twee decennia een nieuwe generatie terroristen gaat vormen.
"Als ik terugkom in Nederland, relativeer ik vaak alles wat ik hoor", vertelt Sinan. "Ik weet dat mensen nu in Nederland ook ontberingen en ellende kennen. Maar je trekt al snel de vergelijking met wat je in Syrië hebt gezien en denkt: wat zit je nou te zeuren. Ik wéét dat ik dat niet moet doen. Iedereen heeft zijn eigen leven, en iedereen worstelt met zijn eigen problemen."
De programmamaker denkt niet dat hij dit werkt nog tientallen jaren blijft doen. "Ik denk dat ik over een paar jaar moet stoppen, want dit is niet gezond. Ik droom ook vaak van kinderen die ik heb ontmoet en die ik moest achterlaten. Dan denk ik: hoe zal het met ze zijn, zijn ze goed terechtgekomen, leven ze nog? De val van Afghanistan, waar ik ben geweest, emotioneerde mij ook enorm."