nieuwe lockdown

Politie Brussel gaat sluiting theaters en bioscopen niet handhaven

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
Politie Brussel gaat sluiting theaters en bioscopen niet handhaven
RTL

Diverse Belgische theaters en bioscopen hebben aangegeven op tweede kerstdag niet hun deuren te sluiten als dit wel moet van de Vlaamse overheid. De burgemeesters van diverse grote deelgemeenten van Brussel en de lokale politie hebben al te kennen gegeven niet in te grijpen als de podia zondag niet dichtgaan.

"Ik ga de politie niet naar dit soort plaatsen sturen om ze te controleren"

Dat melden Vlaamse media zoals De Standaard. "Het Overlegcomité maakte een symbolische vergissing. Daar ga ik geen vergissing aan toevoegen", stelde burgemeester Christos Doulkeridis van de deelgemeente Elsene. "Ik ga de politie niet naar dit soort plaatsen sturen om ze te controleren."

Ook het college van procureur-generaals van het Openbaar Ministerie liet weten dat "er zoveel andere echte criminele fenomenen zijn die meer prioritair zijn. We gaan de politie niet vragen om de wacht te houden voor theaterzalen of om systematisch processen-verbaal op te stellen."

Youp van 't Hek steekt cultuursector hart onder de riem
Lees ook

Youp van 't Hek steekt cultuursector hart onder de riem

Net als in Nederland is ook in Vlaanderen de lockdown van de theaters en bioscopen vrij abrupt afgekondigd. Het Overlegcomité, het Vlaamse OMT, besloot afgelopen woensdag dat vanaf tweede kerstdag alle podia de deuren moeten sluiten. Het besluit heeft tot veel protesten geleid. Op zondag zijn er in diverse Belgische steden demonstraties aangekondigd.

Gezaghebbende Belgische virologen als Marc Van Ranst hebben laten weten het besluit van het Overlegcomité niet te begrijpen.