randy andy

Onrust neemt toe bij Britse royals: raakt Andrew titel kwijt?

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© Getty ImagesOnrust neemt toe bij Britse royals: raakt Andrew titel kwijt?
RTL

De enige 'titel' die de Britse prins Andrew (61) straks misschien nog draagt, is die van Randy Andy: een bijnaam die de partyprins overhield aan zijn wilde jaren vóór zijn huwelijk met Sarah Ferguson (62). Als de prins veroordeeld wordt in de misbruikzaak die Virginia Guiffre (38) tegen hem heeft aangespannen, is de kans groot dat hij de titel hertog van York moet inleveren.

Zijn status als playboy prins heeft Andrew eerder in de problemen gebracht toen hij Koo Stark, die als actrice een rol vertolkte in 18+-films, aan zijn moeder voorstelde. Maar dat valt in het niet bij de verlegenheid waar hij de Britse royals nu in brengt. Het is voor Andrew zaak dat hij niet veroordeeld wordt. Niet alleen vanwege de vreselijke aantijgingen aan zijn adres, maar ook vanwege zijn titel, aldus The Sunday Times. 

Het verzoek tot het stopzetten van de rechtszaak is eerder al afgewezen. Waar de Britse politie hun onderzoek heeft beëindigd, zijn de Amerikanen dat nog niet van plan. Daardoor moet de Britse koninklijke familie zich nu voorbereiden op een eventuele veroordeling van de schandaalprins. Andrew ontkent alle aanklachten. 

Verzoek afgewezen tot stopzetten rechtszaak tegen prins Andrew
Lees ook

Verzoek afgewezen tot stopzetten rechtszaak tegen prins Andrew

Volgens bronnen wil de familie dat Andrew niet alleen zijn excuses aanbiedt, maar ook een anoniem bestaan gaat leiden. Zijn vermeende gedrag is een grote smet op de familie en angst neemt alleen maar toe nu Ghislaine Maxwell, de rechterhand van Jeffrey Epstein, op vijf punten schuldig is bevonden.

Ghislaine, die ook bevriend met Andrew was, ronselde tussen 1994 en 2004 meisjes voor haar ex-vriend en zedendelinquent Jeffrey Epstein. De Britse socialite moet nog in een ander proces terechtstaan voor meineed in een rechtszaak tegen Epstein.

Volgens openbaar aanklager Alison Moe was Ghislaine 'de sleutel' in Epsteins plannen om zichzelf door meisjes te laten masseren, waarbij hij ze seksueel zou misbruiken. De twee waren 'partners in crime', aldus de aanklager. 

Ze kan worden veroordeeld tot in totaal 65 jaar cel, wat de rest van haar leven zou betekenen. Als ze schuldig was bevonden aan alle aanklachten, riskeerde Maxwell tot tachtig jaar gevangenisstraf.

Virginia Giuffre claimt dat Andrew haar meermaals heeft misbruikt in 2001, toen ze 17 jaar oud was. Hij heeft alle beschuldigingen tegengesproken. Virginia daagde jaren geleden Epstein vanwege seksueel misbruik voor de rechter. Dat leidde uiteindelijk tot een vertrouwelijke schikking.

De advocaten van prins Andrew kregen in oktober toestemming om de deal, die al in 2009 gemaakt werd, in te zien. De rechter heeft nu besloten dat het document uiterlijk op 3 januari moet worden geopenbaard. Volgens royaltydeskundige Marc van der Linden is er echter geen sterke zaak tegen prins Andrew.

Lees meer over
Prins AndrewJeffrey EpsteinGhislaine MaxwellSeksueel misbruik