Waarschuwing

Kruidenmiddel Shambala van Giel Beelen schadelijk voor gezondheid

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANP Kruidenmiddel Shambala van Giel Beelen schadelijk voor gezondheid
RTL

Het kruidenmengsel Shambala, dat vorig jaar het nieuws haalde omdat radio-dj Giel Beelen er reclame voor maakte, bevat volgens de NVWA ingrediënten die een risico voor de gezondheid kunnen zijn. Gebruikers kunnen last krijgen van onder andere hallucinaties en verlamming, zo meldt de autoriteit na een uitgebreid onderzoek.

"Dit kan leiden tot pupilverwijding, speekselvorming of een lage bloeddruk"

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt ook voor een vergelijkbaar middel, genaamd OPEN UP. De NVWA raadt consumenten aan de middelen niet te gebruiken en draagt verkopers op te stoppen met het verhandelen ervan. De autoriteit zegt toe te zien op de naleving van die instructie aan verkopers.

BNNVARA in gesprek met Giel Beelen over omstreden kruidenmengsel
Lees ook

BNNVARA in gesprek met Giel Beelen over omstreden kruidenmengsel

Volgens Giel Beelen zou Shambala de gebruiker helpen om 'de innerlijke zelf te vinden'. Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) werd een melding over het kruidenmengsel gedaan, waarna de NVWA een onderzoek instelde.

In Shambala en OPEN UP zit harmine, harmaline en tetrahydroharmine. "Bij blootstelling aan hogere doseringen van deze stoffen kunnen misselijkheid, braken en ernstigere effecten zoals hallucinaties, coördinatiestoornissen, verstoord zicht en verlamming optreden", aldus de NVWA. Ook eenmalig gebruik in een dosering zoals vermeld op de verpakking kan schadelijk zijn voor het centrale zenuwstelsel, aldus de autoriteit. "Dit kan leiden tot pupilverwijding, speekselvorming of een lage bloeddruk."

Shambala kwam in oktober nog aan bod in consumentenprogramma Radar. Voedselexperts en een farmacoloog bekritiseerden toen het mengsel en ook Giel zelf kwam aan het woord. Hij kon toen niet duidelijk maken in welke verhouding de ingrediënten precies in het drankje zitten. Zijn werkgever BNNVARA besloot met hem in gesprek te gaan over zijn 'bijbaantje'. 

John van den Heuvel liet eerder ook al weten dat het kruidenmiddel van Giel 'neigt naar oplichting'. 

Lees meer over
Giel Beelen