Geschrokken

Politiek reageert op schandaal rondom The voice of Holland

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANP Politiek reageert op schandaal rondom The voice of Holland
RTL

Het schandaal rondom 'The voice of Holland' heeft nu ook de politiek in Den Haag bereikt. Staatssecretaris Gunay Uslu (49) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat in een reactie weten dat seksueel grensoverschrijdend gedrag 'onacceptabel' is en dat hier ook 'zero tolerance' voor is. Ook Dilan Yeşilgöz-Zegerius (44), de minister van Justitie en Veiligheid laat van zich horen.

"Mensen die hier slachtoffer van zijn verdienen onze steun en aandacht"

Dit weekend werd bekend gemaakt dat The voice of Holland voorlopig niet wordt uitgezonden vanwege berichten rondom mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Jeroen van Rietbergen, de partner van Linda de Mol, bracht meteen een statement naar buiten waarin hij erkende zich hier schuldig aan te hebben gemaakt. Eén van de coaches, Anouk, meldde zondag te stoppen bij het programma. Tegen coach Ali B. is aangifte gedaan, naar verluidt door een oud-kandidaat. Ali liet in een statement weten onschuldig te zijn.

Seksueel wangedrag bij The Voice of Holland: dit is wat we tot nu toe weten
Lees ook

Seksueel wangedrag bij The Voice of Holland: dit is wat we tot nu toe weten

Gunay Uslu heeft vandaag laten weten dat ze het erg belangrijk vindt dat RTL extern onderzoek laat doen naar de gang van zaken. "Seksueel overschrijdend gedrag is onacceptabel. Voor mij geldt hier echt zero tolerance. Mensen die hier slachtoffer van zijn verdienen onze steun en aandacht." Gunay wijst op het belang van aangifte doen van seksueel grensoverschrijdend gedrag: "We moeten ervoor zorgen om alle vormen van grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, te signaleren en te stoppen en op tijd hulp aan te bieden. Ieder talent moet zich in een veilig klimaat kunnen ontwikkelen zonder dat daarbij sprake is van machtsmisbruik en ongezonde afhankelijkheidsrelaties." Uslu wacht een onderzoek af van de Raad voor Cultuur naar grensoverschrijdend gedrag in de culturele en creatieve sector. Dat advies wil ze aangrijpen om wantoestanden aan te pakken in omroepland.

Dilan Yeşilgöz-Zegerius laat weten geschrokken te zijn van de verhalen die dit weekend naar buiten zijn gebracht. Zij benadrukt dat het aan het OM is om een onderzoek te starten als zij dat nodig achten en dat zij dit als minister niet kan voorschrijven. "Ik denk dat het vooral heel erg belangrijk is dat iedereen die slachtoffer is geweest van seksuele intimidatie of geweld, die zou ik echt willen oproepen: doe aangifte. Dan kunnen politie en OM een onderzoek starten. Ik hoop dat alle slachtoffer aangifte doen."

Ook CDA-kamerlid Lucille Werner liet vandaag van zich horen. Het CDA vindt het volgens haar belangrijk dat deelnemers aan talentenjachten beter beschermd moeten worden tegen bijvoorbeeld machtsmisbruik. Lucille heeft daarom verschillende Kamervragen gesteld aan Gunay Uslu. Ze wil weten wat de huidige afspraken met deelnemers zijn en hoe die verbeterd kunnen worden. Ook wil ze opheldering of er genoeg ruimte is voor kandidaten om grensoverschrijdend gedrag te kunnen melden en hoe er toezicht is op ongelijke werkrelaties.

Lees meer over
Lucille WernerThe Voice Of Holland