Zes maanden cel voor man die met fakkel bij huis Kaag stond
De 29-jarige man die met een brandende fakkel voor het huis van de minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) stond, heeft vandaag zes maanden celstraf gekregen. In de rechtbank van Den Haag liet hij weten geen spijt te hebben.
Het Openbaar Ministerie (OM) had negen maanden cel tegen de man geëist. De man heeft ook een gebiedsverbod gekregen voor de straat waar Kaag woont. Dat verbod gaat meteen in en geldt voor de komende twee jaar.
De fakkeldrager, Max van den B., schreeuwde eerder deze maand, samen met enkele anderen, ook complotleuzen voor de deur van minister Sigrid Kaag. Ook belde hij bij haar aan. De actie was rechtstreeks op sociale media te volgen via een livestream. De minister reageerde vanavond opgelucht op zijn veroordeling:
Van den B. werd diezelfde avond aangehouden. Vandaag moest hij zich voor de rechter verantwoorden vanwege het verstoren van de openbare orde.
"Het gaat vandaag om de rechtsstaat", zei de Officier van Justitie. "We moeten personen die zich inzetten voor de publieke zaak beschermen." "Wat u deed, duidt op bedreiging", zei de rechter tegen Van den B. "U had een fakkel in de hand. U wilde haar angst aanjagen." En: "Dat Kaag een publieke functie heeft, maakt haar nog geen publiek bezit."
Maakte kushandjes naar het publiek
Bij het naar binnenlopen keek Van den B. naar de publieke tribune. "Hij begroette uitbundig enkele bekenden", zag verslaggever Eelco Hiltermann. "Hij gaf kushandjes en maakte een spierballengebaar."
Tegen de rechter zei Van den B. elke dag op te staan met de gedachte dat er sprake is van een derde wereldoorlog. Hij gelooft dat het World Economic Forum uit is op de vernietiging van de mensheid. De coronapandemie ziet hij als een complot.
Van den B. zegt dat hij politici op een vreedzame manier op andere gedachten wil brengen. "We leven in een vreselijke tijd. Stop deze massamoord. Ik sta 100 procent achter deze video", zei hij op opgewonden toon tegen de rechtbank. Niet veel later beloofde hij niet meer aan de voordeur van politici te gaan staan. Niet omdat hij spijt heeft, maar omdat het hem te veel problemen oplevert. "De baten wegen niet op tegen de lasten."
In de rechtbank werd ook het verleden van Van den B. besproken. Hij heeft veel met de geestelijke gezondheidszorg te maken gehad, lijdt aan schizofrenie en heeft weleens psychoses gekregen.
'Totaal onacceptabel'
De 44-jarige vrouw die met Van den B. was meegegaan om te filmen, moest zich vandaag ook voor de politierechter verantwoorden. Het gaat om Eline van 't N. Ook zij hoorde negen maanden cel tegen zich geëist, maar de rechter gaf haar een celstraf van vier maanden.
Ze zei tegen de rechter geen fan te zijn van fakkels – ze zag een keer hoe het haar van een vrouw vlam vatte. Ook vertelde ze dat ze het geen goed plan vond om bij de deur van Kaag te gaan rommelen. Ze zouden alleen door de straat gaan lopen.
Toch werd wel degelijk aan de deur gerommeld. Van 't N. kan zich goed voorstellen dat Kaag zich daardoor bedreigd voelde.
Kaag: 'Angstaanjagend'
Minister Kaag laat in een verklaring weten dat het bezoek aan haar huis, met een brandende fakkel, een grote 'dreigende werking' voor haar had. "Mijn gezin heeft dit als absurd en angstaanjagend ervaren."
"Ik zeg tegen de beklaagden, als u een gesprek wilt, kunt u dit aanvragen. Onaangekondigd een huis bezoeken, vergezeld van het scanderen van historisch beladen leuzen, is bedreigend."
'Wantrouwen zaaien leidt tot daden'
Kaag richtte zich ook tot mensen die 'wantrouwen zaaien met woorden'. "Tegen de mensen die het klimaat scheppen voor deze bedreiging, zeg ik: u neemt bewust het risico dat mensen uw woorden omzetten in daden. Zij voelen zich gelegitimeerd om over te gaan tot bedreigingen. De belofte om af te rekenen met politieke tegenstanders is een gevaar voor onze vrije democratie."
Bedreiging en intimidatie van publieke personen noemt de minister het 'gif voor onze democratische rechtsstaat'. "Wij moeten met elkaar onze democratische waarden beschermen. (...) Wees voorzichtig met het woord, met elkaar, en wees zuinig op onze democratie."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Rutte: 'Totaal onacceptabel'
Premier Mark Rutte noemde de bedreiging eerder 'totaal onacceptabel'. Ook voormalig minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, had er geen goed woord voor over.
Naast het bedreigen van Kaag, wordt Max van den B. ook verdacht van bedreiging van een voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Justitie in oktober vorig jaar. Volgens verschillende media zou de aangehouden man vorige maand ook zijn opgepakt toen hij langsging bij de woning van De Jonge.