John de Mol geeft tekst en uitleg over TVOH-misstanden in BOOS
John de Mol (66) werd gevraagd voor alle talkshows, maar wilde zijn verhaal doen in het programma dat alle aantijgingen rond 'The Voice' aan het licht bracht: 'BOOS'. "Als jij mij het programma laat zien, ben ik bereid om op al jouw vragen antwoord te geven", aldus de Talpa-baas tegen presentator Tim Hofman (33). Hieronder lees je zijn hele verhaal.
"Ik heb me twee keer moeten inhouden om hem niet plat op zijn bek te slaan"
In april 2019 meldde een kandidaat zich bij een van de kandidaatbegeleiders vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag van bandleider Jeroen Rietbergen. Hij zou haar appjes hebben gestuurd. "In dat geval is een deelneemster van The Voice naar de kandidatenbegeleiding toegegaan met het verhaal dat zij werd lastiggevallen met appjes door Jeroen Rietbergen. Ik weet alleen maar: appjes", zo benadrukt John de Mol.
John nodigde het slachtoffer en haar moeder uit voor een gesprek. "Ik was even sprakeloos en daarna werd ik echt razend", zegt De Mol in de aflevering. De Talpa-baas belde Rietbergen op en zei dat hij direct alles uit zijn handen moest laten vallen en naar het kantoor moest komen. Toen Rietbergen tien minuten later arriveerde heeft De Mol hem naar eigen zeggen een half uur lang verbaal 'alle hoeken van de kamer' laten zien. "En me zelfs twee keer moeten inhouden om hem niet plat op z'n bek te slaan." De Mol vertelde Rietbergen toen dat als hij dit nog een keer zou doen, of zelfs maar een letter zou berichten aan een vrouw bij het programma, dat hij hem 'met kop en kont' beet zou pakken en hem eruit zou gooien.
Het was De Mol niet bekend dat het om meerdere vrouwen zou gaan. In de elf jaar dat de twee samenwerkten is er nooit een klacht binnengekomen, zo zegt de Talpa-baas.
Volgens De Mol verdient iedereen 'een tweede kans' en hij hoopte dan ook dat de kous met die waarschuwing af zou zijn. Het desbetreffende 'meisje' zou blij geweest zijn dat de situatie niet groter werd gemaakt dan slechts een waarschuwing. "Dat meisje was als de dood dat wij erover gingen praten met de buitenwereld. Dat wilde ze niet."
Er is geen onderzoek gestart, maar De Mol heeft de situatie naar eigen zeggen nauwlettend in de gaten laten houden en geen nieuwe meldingen gekregen. "Vanaf 2010 tot en met 2019 was dit de allereerste keer dat het mij bereikte. We hebben gecontroleerd bij het slachtoffer of het niet meer gebeurd is."
Machtspositie
Volgens John had zijn zwager geen machtspositie binnen het programma, omdat Jeroen als bandleider geen invloed heeft op het spelverloop. “Aanzien heeft 'ie wel, machtspositie vind ik niet, maar iedereen kan natuurlijk in contact met derden een machtspositie toe-eigenen die hij niet heeft."
Jeroen was in die tijd echter wel Johns zwager, waardoor hij voor sommigen toch een bepaalde machtspositie zou hebben. "Als Rietbergen daar zelf aanleiding voor zou hebben gegeven", stelt John. "Niet binnen zijn functie. Als mijn zwager een producer of een productieleider zou zijn geweest zou ik dat nog kunnen denken, maar met alle respect: de bandleider, nee. Dat beeld heeft hij dan kennelijk zelf geschept."
Bedrijfscultuur
Volgens John zijn er binnen zijn producties voldoende handvaten om melding te maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Ik vind dat wij voldoende loketten hebben om misstanden te melden."
Bij The Voice werken verschillende vrouwen als kandidatenbegeleider. "Dat zouden de eerste personen zijn waar je dat mee kunt bespreken." Hij hoopt dat er op de vloer niet een soort dreiging hangt en dat mensen melding durven te maken. "Ik ben bij The Voice zelf ook 90% van alle dagen zelf aanwezig. Ik durf toch echt met ogen open te zeggen dat dat niet de sfeer is. Vanuit mijn perceptie."
Hij wil gaan praten met vrouwen, zodat ze sneller aan de bel trekken als ze lastiggevallen worden. "Bij mannen is het zo dat het heel duidelijk is dat er niks getolereerd wordt als het gaat om het lastigvallen van vrouwen. (…) Dat is altijd de cultuur geweest. Dat is vanaf dag één de duidelijke cultuur geweest."
Werkgroep
"Wij gaan absoluut bij Talpa heel snel evalueren van wat wij nu allemaal horen en wat wij zien. Ik zou willen dat er bij Talpa een soort werkgroep wordt samengesteld, die grotendeels uit vrouwen zal bestaan." Het grootste punt voor deze werkgroep wordt dat vrouwen sneller dit soort zaken melden. "Als mensen het niet melden, dan weten we het niet en dan kunnen we ook niks doen. Daar moeten we aan werken: zorg ervoor dat je je mond open trekt."
Excuses
Het liefst zou John de Mol persoonlijke excuses overbrengen naar de slachtoffers. "Ik hoop dat het bij die mensen geen grote impact heeft op de rest van hun leven. Dat ze het een plek kunnen geven. En dat ze vooral een voorbeeld moeten zijn voor als het ooit nog een keer voorkomt in de toekomst, dat ze hopelijk geleerd hebben onmiddellijk aan de bel te trekken. Onmiddellijk te melden. Ook omdat de boosdoeners dan eerder aangepakt worden en het dan niet meer kunnen doen bij anderen."
John zegt dat hij niets onder het tapijt geveegd heeft. "Ik voel me absoluut verantwoordelijk. Dat wil niet zeggen dat ik dingen heb gezien of onder het tapijt heb geveegd. Of dingen heb goedgevonden die niet goedgevonden hadden moeten worden. In eerste instantie gaat het maar om een ding: er zijn mensen gekwetst. Er zijn slachtoffers."
In de jaren voor april 2019 en de jaren erna heeft de Talpa-baas nooit iets gemerkt van ander seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Ik heb het ook nooit gevoeld. Ook nooit een signaal gekregen. Als dat nou was gebeurd, had ik er veel eerder iets aan kunnen doen."
Marco Borsato
De verhalen van Marco kende hij niet. "Als ze blijken te kloppen, heb ik me in de mens Marco Borsato kennelijk ongelofelijk vergist. Als ik heel eerlijk ben, nog steeds een beetje moeite heb om te geloven dat Marco aan kinderen zou zitten. Ik kan het me gewoon niet voorstellen. Dat gaat zo ver."
"Juist bij The Voice Kids hebben we een extra laag beveiliging in gebouwd. Een kind is nooit alleen. Mensen van productie, techinici. De ruimte om dingen te doen is er bijna niet. Dan zou het moeten gebeuren buiten de studio. Dat kan. Daar ben ik niet bij. Daar houdt ons zicht ook op." Maar omdat er buiten de studiomuren alsnog veel sociale controle is, kan John zich niet voorstellen dat er daar iets is voorgevallen tussen Marco en een minderjarige deelnemer van zijn programma. "De verhalen over Marco en zijn barbecues. (...) Ik ben daar zelf nooit geweest." John hoorde alleen maar positieve verhalen. Anders had hij naar eigen zeggen ingegrepen.
De beschuldigingen richting Ali B blijven in het gesprek onbesproken. Wel laat John weten dat hij achter de schorsing van Ali B door RTL staat.
Toekomst The Voice
“Ik vind dat je pas over de toekomst van The Voice kan praten op het moment dat alles op tafel ligt, zowel de feiten als consequenties", aldus John wanneer Tim hem vraagt naar de toekomst van het programma. "Ik kan nu niet zeggen dat gaat volgend jaar door, of dat gaat nooit meer door. Ik hoop dat dat niet te lang gaat duren en dat de waarheid op tafel komt. En dat iedereen hiervan leert: trek je mond open. Wees niet bang, wees niet angstig."