Internationale aandacht voor vermissing Tanja Groen
Stichting de Gouden Tip, het initiatief van de overleden misdaadverslaggever Peter R. de Vries, vraagt internationaal aandacht voor de vermissing van Tanja Groen. Dat meldt de opvolgend voorzitter van de stichting Kelly de Vries in gesprek met RTL Boulevard. In België en Duitsland is de komende dagen veel aandacht voor de verdwijning van de studente uit Maastricht. De stichting hoopt onder leiding van Kelly, de dochter van Peter, op deze wijze meer duidelijkheid te krijgen over het lot van de toen 18-jarige Tanja.
"De tijd begint te dringen"
Sinds de oprichting van de stichting is er één doel: antwoord krijgen op de vraag waar Tanja Groen is. Het eerste jaar van het nobele initiatief van Peter R. de Vries staat volledig in het teken van die zaak. Maar de gouden tip is er nog niet, dus zet het bestuur van de organisatie een stap extra. Ze gaan op zoek naar antwoorden in buurlanden België en Duitsland.
"We zijn nu zeven maanden verder in, zoals wij het noemen, het jaar van Tanja Groen. Er zijn veel tips binnengekomen, ook tips die nog steeds worden onderzocht. Maar op dit moment hebben we Tanja nog niet gevonden. En de tijd begint te dringen", zegt Kelly de Vries, nu voorzitter van Stichting de Gouden Tip tegen RTL Boulevard. "We gaan ons de komende maanden extra hard inzetten om alles op alles te zetten om Tanja te vinden. En dus wijken we uit naar onze buurlanden. De grens over."
Om veel aandacht te creëren in België stapte Kelly naar Faroek Özgünes, een bekende misdaadverslaggever bij de zuiderburen. "Daar reageerde hij heel positief op, dat wilde hij heel graag doen. Dus we zijn op pad gegaan en samen met de ouders van Tanja en het coldcaseteam hebben we het verhaal met hem kunnen delen", aldus Kelly. Dat resulteerde in een documentaire, Faroek: de tip van één miljoen, die donderdag om 21.40 uur op de Belgische zender VTM uitgezonden zal worden.
Niet alleen bij zender VTM is er de komende dagen aandacht voor de vermissing van Tanja. Ook tijdschriften, kranten en radiozenders staan uitgebreid stil bij de vermissing en het initiatief van Peter R. de Vries. Daarnaast is er ook in Duitsland aandacht voor de coldcase, het prestigieuze Der Spiegel komt woensdag met een groot verhaal over de zaak.
De ouders van Tanja Groen vertellen in gesprek met Faroek dat ze op een gegeven moment naar België gingen samen met de politie. Daar doorzochten ze de kleding die is gevonden bij Marc Dutroux, de zeer beruchte Belgische seriemoordenaar en verkrachter. "We gingen daar met de Nederlandse politie naartoe. We hebben een hele hal doorgezocht. Het was net of het een markt was, allemaal tafels met kleding en schoenen. Ook ringetjes en oorbellen. We zochten of er iets tussen lag dat van Tanja kon zijn." Maar dat bleek niet zo te zijn.
Toch is er al die jaren weinig aandacht geweest voor Tanja in het buurland, zo vertelt Faroek. "De tip zou mogelijk uit België kunnen komen. Dat vinden wij heel intrigerend. De zaak Tanja Groen is in België niet zo bekend. Ik heb me afgevraagd hoe dat zo kwam. Als je kijkt naar de datum, dan valt mij op dat in die periode in ons land koning Boudewijn is overleden. Het hele land was in rouw."
Volgens Alain Remue, het hoofd van de Cel Vermiste Personen van de Belgische federale politie, stond de zaak Tanja Groen wel op de agenda bij de autoriteiten. "We hebben in onze manier van denken bij onze onopgeloste dossiers Tanja Groen altijd meegenomen. Omdat het een meisje was dat vlak bij ons woonde in Maastricht, eigenlijk een buurgemeente van België", zegt de politieman in de documentaire van VTM. "Het zou perfect kunnen dat er vandaag in onze maatschappij iemand rondloopt met een heel groot geheim. Een geheim dat de ontsluiting zou kunnen betekenen van de zaak Tanja Groen. Deze oproep is misschien net dat duwtje in de rug om iemand over de streep te trekken."
Faroek: de tip van één miljoen is donderdag 24 februari om 21.40 uur te zien bij VTM en op VTM GO.