Bizar

Rusland en Oekraïne vooralsnog welkom op Eurovisiesongfestival

Door ANP/RTL Boulevard ··Aangepast:
Rusland en Oekraïne vooralsnog welkom op Eurovisiesongfestival
RTL

De spanningen tussen Rusland en Oekraïne hebben vooralsnog geen gevolgen voor het Eurovisiesongfestival. Beide landen worden gewoon verwacht tijdens de volgende editie in mei in Turijn, laat een woordvoerder van de European Broadcasting Union (EBU) desgevraagd aan het 'ANP' weten.

"Het Eurovisie Songfestival is een niet-politiek cultureel evenement dat landen verenigt en diversiteit viert door middel van muziek"

De EBU heeft voor nu geen plannen om Rusland uit te sluiten van deelname mocht het Oekraïne binnenvallen. "Het Eurovisiesongfestival is een niet-politiek cultureel evenement dat landen verenigt en diversiteit viert door middel van muziek", zegt de overkoepelende organisator van het songfestival, waaraan landen die aangesloten zijn bij de EBU meedoen. De omroepen van Rusland en Oekraïne hebben beide toegezegd dit jaar aanwezig te zijn in Turijn. "En we zijn momenteel van plan om artiesten uit beide landen te verwelkomen."

De Oekraïense omroep UA:PBC heeft de EB wel gevraagd om het lidmaatschap van de Russische zenders C1R en VGTRK op te schorten en daarmee Rusland uit te sluiten van deelname.Mykola Chernotytsky, voorzitter van de raad van bestuur van UA:PBC, stelt dat Rusland 'als agressor en overtreder van het internationaal recht' niet deel kan nemen aan het songfestival, dat juist in het leven is geroepen om Europa te verenigen. Hij stipt aan dat VGTRK, dat dit jaar verantwoordelijk is voor de Russische inzending, als 'instrument dient van de macht van het Kremlin' en 'voortdurend journalistieke normen schendt'. Uitsluiting zou een krachtig antwoord zijn van het samenwerkingsverband van Europese omroepen, aldus Chernotytsky. AVROTROS wil zich op dit moment niet mengen in de discussie of Rusland wel of niet mee zou mogen doen. 

Nog Vier landen hebben act gekozen voor Eurovisie Songfestival
Lees ook

Nog Vier landen hebben act gekozen voor Eurovisie Songfestival

Het zou niet de eerste keer zijn dat de problematische relatie tussen Oekraïne en Rusland invloed heeft op het songfestival. Zo boekte Oekraïne in 2016 een gevoelige zege met een lied dat ging over de deportatie van de circa 200.000 Krim-Tataren in 1944 door het schrikbewind van de toenmalige dictator van de Sovjet-Unie, Josef Stalin.

Een jaar later trok Rusland zich terug toen Oekraïne als gastland de komst van zangeres Joelia Samojlova blokkeerde omdat ze had opgetreden op de door Rusland geannexeerde Krim. De EBU besloot daarop dat politieke propaganda tijdens het songfestival voortaan verboden is.

In 2019 wilde Maruv niet meer namens Oekraïne meedoen. Ze wilde destijds niet het 'wurgcontract' tekenen dat de nationale omroep UA:PBC haar voorschotelde. Zo mocht ze zich niet meer mengen in politieke zaken en zou ze ook niet meer in Rusland mogen optreden. De andere artiesten uit de voorrondes waren solidair met haar waardoor Oekraïne geen afgevaardigde kon vinden.

De Oekraïense songfestivalkandidate van dit jaar, Alina Pash, trok zich vorige week terug omdat ze op de Krim zou zijn geweest en dat mag niet volgens de regels van de Oekraïense omroep. Pash zou hiervoor reisdocumenten hebben vervalst. Voor Nederland doet S10 mee.