enne?

Eva had bijna een Limburgs accent gehad in Flikken Maastricht

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© AVROTROS/Mark de BlokEva had bijna een Limburgs accent gehad in Flikken Maastricht
RTL

Maastricht; de parel van het zuiden, de stad van de Maas, het bourgondische eten, de middeleeuwse binnenstad, de heuvels, het Vrijthof en natuurlijk André Rieu. Al vijftien jaar lang is de Limburgse stad het decor van 'Flikken Maastricht'. Maar waarom vindt de politieserie nou juist hier plaats? En waarom praat de cast eigenlijk niet in dialect?

"Het is zó raar dat jij als enige die Limburgse tongval hebt en de rest helemaal niet"

In de tweede aflevering van Flikken de Podcast wordt er antwoord gezocht op deze prangende vraag. Ook wordt er besproken hoe je een perfecte filmlocatie vindt, of de cast en crew altijd welkom zijn in de provincie en of het na zestien seizoenen niet een keertje klaar is in Maastricht.

Natuurlijk is er inmiddels ook Flikken Rotterdam, maar Maastricht gaf het startschot al die jaren geleden. Rolf Koot, producent van de serie legt uit in de podcast dat ze voor de stad kozen, omdat ze 'zo ver mogelijk' weg wilde van de Randstad. "Ik denk dat Maastricht de minst Nederlandse stad is qua sfeer en omgeving. De ligging is feitelijk - als je op de kaart kijkt ligt het niet in Nederland, maar in België of in Duitsland. Dat voel je, dat proef je. Het is daar echt anders dan in Den Haag, Amsterdam of Rotterdam. Het is een heel andere omgeving."

Anne 'Otje' Rats vanavond te zien in Flikken Maastricht
Lees ook

Anne 'Otje' Rats vanavond te zien in Flikken Maastricht

Ondanks dat de serie zich afspeelt in het zuiden, praten Eva en Wolf netjes ABN. Al was dat in eerste instantie wel anders, zo onthult actrice Angela Schijf. "Eva is natuurlijk een meisje dat uit de Limburgse klei is getrokken (…) Dus we hadden bedacht dat Eva ook echt Limburgs zou speken", vertelt ze. "Ik had al wel een beetje een bodempje, want ik had net een film gedraaid, Van God Los, waardoor ik die klanken en tonen al een beetje in me had zitten."

Na drie dagen wordt ze echter gebeld door producent Reinout Oerlemans, die het toch niet helemaal ziet zitten. "Het is zó raar dat jij als enige die Limburgse tongval hebt en de rest helemaal niet", zei hij tegen haar. "Daar had hij natuurlijk een punt, dus daar ging het Limburgs", aldus Angela. In de studio heeft ze toen al haar scènes opnieuw moeten inspreken.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Flikken de Podcast is wekelijks te beluisteren via de bekende podcastplatforms.

Lees meer over
Flikken Maastricht