Uitgeleverd en wel

Saïd Razzouki voor het eerst aanwezig in Marengo-proces

Door RTL Boulevard··Aangepast:
Saïd Razzouki voor het eerst aanwezig in Marengo-proces
RTL

Saïd Razzouki (49) is voor het eerst verschenen in het beruchte Marengo-proces. De rechterhand van Ridouan Taghi (44) werd in december vorig jaar door Colombia uitgeleverd aan Nederland. Hij wilde aan het begin van de zitting niet reageren op de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie.

"Ik heb geen belang om iets te zeggen", zei Razzouki bij aanvang van de zitting. Tot nu toe was hij niet aanwezig bij het proces omdat hij gedetineerd zat in Colombia, waar hij in februari 2020 werd gearresteerd. Hij stond op de internationale opsporingslijst van Interpol op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Marengo-hoofdverdachte Saïd Razzouki uitgeleverd aan Nederland
Lees ook

Marengo-hoofdverdachte Saïd Razzouki uitgeleverd aan Nederland

Justitie verdenkt Razzouki van betrokkenheid bij drie moorden, twee pogingen tot moord en voorbereidingshandelingen voor moord. Ook twee van zijn broers, Mohamed en Zeki, zijn verdachte in de zaak.

Dinsdag staat een zogenoemde regiezitting gepland in de zaak van Saïd Razzouki. De advocaten en het Openbaar Ministerie kunnen onderzoekswensen indienen tijdens de zittingsdag. Recent is de hoofdverdachte in het Marengo-proces nog gehoord.

"Het is een enorme klus. Daar zijn we hard mee bezig. We kunnen vandaag niet concreet komen met onderzoekswensen", zegt advocaat Mark Dunsbergen, een van de twee raadsmannen van Razzouki. "We voorzien wel onderzoekswensen. Ik kan alvast aankondigen dat we de kroongetuige willen horen. Dat zullen we motiveren. Maar dan doen we als we alles gelezen hebben." De advocaten gaan mogelijk nog onderzoekswensen indienen over de ontsleutelde berichten en de aanhouding van de man in Colombia.

De advocaten maakten ook een punt van het feit dat Razzouki geen bril heeft, die is namelijk gesneuveld. "Dat kost weken. We zijn er nu een week of drie mee bezig", zei Dunsbergen. "Het klinkt triviaal maar het is heel belangrijk. Want je kunt pas iets voorbereiden als cliënt het ook kan lezen."

In de maand maart zijn er veel zittingen in het Marengo-proces. Het gaat om zittingen over bijvoorbeeld de voorlopige hechtenis van verdachten, maar ook om het horen van de kroongetuige en inhoudelijke behandeling van de zaak. 

De bunker, waar de zitting plaatsvindt, wordt sinds dinsdag beveiligd door zowel de politie als de landmacht. Die beslissing werd eerder genomen vanwege capaciteitsproblemen bij de politie. Op straat zijn gewapende militairen te zien naast leden van de bewakingseenheid van de politie.

© ANP