Geen extra onderzoek

Verzoeken verdediging in moordzaak Peter R. de Vries afgewezen

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANP Verzoeken verdediging in moordzaak Peter R. de Vries afgewezen
RTL

De rechtbank heeft onderzoekswensen van de verdediging in de rechtszaak over de moord op Peter R. de Vries afgewezen. Dat laat de rechtbank Amsterdam vrijdagmiddag weten. Ronald van der Horst, de advocaat van de vermeende schutter Delano G., vroeg om 88 personen als getuige te horen. Dat staan de rechters niet toe.

De verdediging van G. wilde ooggetuigen, verbalisanten en deskundigen als getuige horen omdat ze anoniem zijn in het strafdossier. Dat heeft het Openbaar Ministerie gedaan in verband met de veiligheid. Volgens raadsman Van der Horst kan daardoor niet de rechtmatigheid en betrouwbaarheid van de getuigen getoetst worden.

Verdachten moord Peter R. de Vries gingen gewetenloos te werk: 'Mensonterend'
Lees ook

Verdachten moord Peter R. de Vries gingen gewetenloos te werk: 'Mensonterend'

De rechtbank oordeelt dat het herleidbaar moet zijn dat de verbalisanten werkzaam zijn bij de politie en dat de deskundigen ook echt deskundig zijn, maar het is volgens de rechters niet noodzakelijk om de namen van deze personen te openbaren of ze te horen. In plaats daarvan dient het Openbaar Ministerie het dossier aan te vullen met verklaringen van bevoegde personen die verantwoordelijkheid nemen voor de verklaringen. Dan gaat het bijvoorbeeld om benoemingsbesluiten van de desbetreffende getuigen of een verklaring van een leidinggevende met naam en toenaam.

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Delano G. en de Poolse verdachte Kamil E. vindt waarschijnlijk plaats op 7 en 15 juni dit jaar. Op 7 juli is de uitspraak gepland. Kort voor de behandeling is er nog een voorbereidende zitting gepland, namelijk op 30 mei aanstaande.

Bekijk hier de reportage van RTL Boulevard bij de vorige zitting, waar Kees van der Spek vertelt over de beladen dag:

Lees meer over
Peter R. de Vries