openhartig

Romy Boomsma heeft een voorstadium van baarmoederhalskanker

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPRomy Boomsma heeft een voorstadium van baarmoederhalskanker
RTL

Romy Boomsma heeft een voorstadium van baarmoederhalskanker, zo laat de 31-jarige dit weekend weten via een openhartige post op Instagram. 'Waarschijnlijk had ik hier niets over gedeeld als ik er niet zelf aan was herinnerd doordat ik een post voorbij zag komen van iemand die ik ken, van mijn leeftijd, die zonder klachten toch een voorstadium van baarmoederhalskanker bleek te hebben. Bij mij bleek dat ook het geval te zijn', deelt ze haar verhaal.

"Omdat ik geen klachten had verwachtte en hoopte ik dat alles gewoon goed zou zijn, maar de uitslag van mijn uitstrijkje was niet wat het moest zijn"

Romy laat in het bericht weten dat de brief met de oproep om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek al maanden lag te wachten, maar dat ze het vanwege corona steeds voor zich uitschoof omdat het niet 'urgent' voelde. 'Omdat ik geen klachten had verwachtte en hoopte ik dat alles gewoon goed zou zijn, maar de uitslag van mijn uitstrijkje was niet wat het moest zijn', schrijft ze.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Romy Boomsma: 'Scheiding van mijn ouders heeft erin gehakt'
Lees ook

Romy Boomsma: 'Scheiding van mijn ouders heeft erin gehakt'

Voor de zekerheid werd Romy doorgestuurd naar het ziekenhuis, voor meer onderzoek. De gynaecoloog daar vermoedde op het zicht dat het niets ernstigs zou zijn en dat het ging om 'licht afwijkende cellen', wat ook uit het uitstrijkje naar voren was gekomen. Uit voorzorg werd er toch een biopt afgenomen en twee weken later werd Romy gebeld met de uitslag: het ging toch om een voorstadium van baarmoederhalskanker.

Inmiddels is het laagje van haar baarmoedermond met de afwijkende cellen verwijderd middels een lisexcisie. Een verdere behandeling is niet nodig. Door haar verhaal te delen hoopt Romy andere vrouwen bewust te maken van hoe belangrijk het is om een uitstrijkje te laten maken. 'Want ook zonder klachten kan je een voorstadium van baarmoederhalskanker blijken te hebben en er op tijd bij zijn kan alle verschil uitmaken.'

Lees meer over
Romy Boomsma