be the (Climate) change

David Attenborough onderscheiden als Voorvechter van de Aarde

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© Getty ImagesDavid Attenborough onderscheiden als Voorvechter van de Aarde
RTL

De Verenigde Naties hebben bioloog Sir David Attenborough onderscheiden als Voorvechter van de Aarde. De 95-jarige regisseur en producent heeft de onderscheiding gekregen vanwege de enorme hoeveelheid films en series die hij heeft gemaakt over de natuur in het algemeen en klimaatveranderingen in het bijzonder.

"Miljoenen mensen zijn verliefd geworden op de natuur door de manier waarop hij de aarde in beeld bracht en de manier waarop hij er over praat."

David Attenborough maakt al ruim zestig jaar films en series over deze onderwerpen. Volgens Inger Andersen, de baas van het VN-Klimaatprogramma, heeft de bioloog geholpen om veel mensen de ogen te openen over urgente dossiers, zoals het klimaat. "Miljoenen mensen zijn verliefd geworden op de natuur door de manier waarop hij de aarde in beeld bracht en de manier waarop hij er over praat", aldus de baas van het VN-Klimaatprogramma.

David Attenborough: 'Wereldleiders moeten nu in actie komen'
Lees ook

David Attenborough: 'Wereldleiders moeten nu in actie komen'

Zij merkt op dat zijn natuurproducties heel populair zijn onder kinderen en tieners die zich zorgen maken over de toekomst van de aarde. Tot zijn meest bekeken en gelauwerde series behoren The Green Planet en A Plastic Ocean. Klimactivist Greta Thunberg noemt zichzelf een van zijn grootste fans.

David Attenborough heeft de onderscheiding geaccepteerd. In zijn dankwoord meldde de Britse filmer dat hij gelooft dat het vertellen van verhalen over de schoonheid van de aarde een verschil kan maken.

"Vijftig jaar geleden stonden walvissen op het punt van uitsterven. Toen kwamen mensen samen met een actieplan. Nu zwemmen er meer walvissen rond dan ooit eerder het geval was tijdens het bestaan van de mens. We weten wat de problemen zijn, we weten hoe we ze moeten oplossen. Nu moeten we handelen."

Lees meer over
David Attenborough